Журналістика конфлікту: як дотримуватися збалансованості при висвітленні проблеми

30.05.2018  

29-30 травня 2018 року в Харкові відбувся тренінг «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти». Захід організувала Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (офіс у Харкові).

Володимир Мостовий, Пьотр Андрусечко, Валерій Іванов (зліва направо)

Протягом дводенного семінару учасники разом з медіаекспертами порушили контраверсійну тему — висвітлення конфліктних ситуацій у журналістських матеріалах. Захід передбачав проінформувати журналістів щодо основних складнощів під час професійної діяльності. Надати кваліфіковану допомогу у роз’ясненні спірних питань.

Відкрив захід президент Академії української преси Валерій Іванов. Медіаексперт розповів про суспільну місію благодійного фонду АУП, окресливши основні задачі та цілі. Наголосив на тому, що журналіст має дотримуватися не тільки зовнішнього, а й внутрішнього плюралізму у своїй роботі: «Журналіст – складна робота, адже потрібно давати абсолютно всю інформацію про те, що відбувається та має інтерес для аудиторії. Демонстрація поганої журналістської роботи — це коли зникає довіра до медіа. Ніяка інформація не має права на появу, якщо вона недостовірна».

Фундатор Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий зробив акцент на авторитеті професії. Зауважив, що репутація — це головний ресурс, яким має дорожити журналіст: «Довіру аудиторії до вас вмить може знищити мимовільне висловлюванням чи непрофесійним підхід. Будьте стриманими, давайте різні точки зору, добре володійте темою на яку пишите».

Практичним досвідом з учасниками поділився військовий журналіст Пьотр Андрусечко, який висвітлював конфлікти на Балканах, Придністров’ї, Грузії, з 2013 року працює в Україні як кореспондент польських медіа, підготував значну кількість матеріалів про події в Україні: на Майдані в Києві, Криму та на Донбасі. З квітня 2014 є журналістом «Gazeta Wyborcza». Медіаексперт зауважив, що журналіст має відображати те, що він бачить, те, що він може перевірити: «Перевірка інформації є одним із головних стандартів роботи журналіста. Той, хто показує проблеми – робить набагато більше для своєї країни, ніж той, хто приховує їх».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right