«Журналіст, навіть в пошуках гарного матеріалу, не має права ставати на бік однієї із сторін судового процесу» - Маркіян Галабала

17.02.2017  

Тренери заходу (зліва направо) - Валерій Іванова, Маркіян Галабала, Андрій Юричко, Володимир Олійник

16-17 лютого 2017 року в Одесі відбувся тренінг «Як зрозуміло писати про судову та правову реформу». Більше двадцяти журналістів з різних медіа України мали можливість обговорити стан проведення судової реформи в Україні, а також розібратися, як правильно висвітлювати судові процеси.

«Завданням Фонду Фрідріха Науманна За Свободу є виховання політично активного громадянина, – зазначив координатор проекту в Україні та Білорусі Володимир Олійник. – Реалізація права на свій захист у суді – невід’ємне право кожного українця. Люди не повинні боятися звертатися до суду щодо захисту своїх прав, а журналісти мають робити все, щоб люди знали про ці права та усвідомлювали, що судові процеси відстежують журналісти».

Одеса – стратегічний регіон України, де діє величезна кількість різноманітних компаній. Враховуючи політичні та економічні можливості регіону, не дивно, що суди відіграють важливу роль в місцевому житті. Тому, особливості роботи із судами, на що звернути увагу при описі судових процесів, як знайти прогалини в аргументаціях сторін та розкрити тему об’єктивно та цікаво для аудиторії – все це знайшло неабиякий інтерес серед журналістів.

«Інформувати суспільство, давати об’єктивну оцінку та різні точки зору на резонансі судові процеси – пряме завдання журналіста, - зазначив президент Академії української преси Валерій Іванов. – А дотримання стандартів професії збільшить довіру населення до ЗМІ, яке, як зазначають соціологічні опитування, катастрофічно падає».  

Судова реформа, спрямована на відкритість для суспільства судових процесів, дала можливість журналістам краще висвітлювати судові процеси, зробити їх цікавішими для широкої аудиторії. Право на відеозйомку в суді без попереднього дозволу, створення функціональної прес-служби судів, введення посади судді-спікера додало нові можливості, якими необхідно правильно користуватися.

«Судовий процес завжди залишає одну із сторін незадоволеною рішенням суду, – зазначає кандидат юридичних наук, адвокат Маркіян Галабала. – Журналіст, навіть в пошуках гарного матеріалу, не має права ставати на бік однієї із сторін і ставати її адвокатом та прибічником. Він повинен розуміти механізми роботи суду, наявність правильно оформлених документів та доказової бази, що впливають на прийняття суддею остаточного рішення».

«Журналісти часто скаржаться на відмову інших суддів коментувати судові рішення, не враховуючи, що кодексом суддівської етики суддям прямо заборонено коментувати рішення своїх колег, які вступили в законну силу, – зазначив медіатренер, журналіст та викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юрчико. – Але, наприклад, введення інституції суддя-спікер дає можливість цей коментар отримати, не звертаючись до анонімних джерел».

“Серед мого кола спілкування мало юристів, які могли б допомогти мені розібратися в усіх юридичних тонкощах при написанні матеріалів про судові процеси, тому я шукав практичні поради, – зазначив учасник тренінгу, журналіст Сергій Чернявський. – Крім того, мені було важливо дізнатися щодо інформаційних запитів, як правильно подавати, куди відправляти, що робити, якщо вони ігноруються. Ці відповіді я отримав».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Захід організований Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна За Свободу, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right