Журналіст має бути максимально уважним до деталей, аби не створювати «токсичний» контент – Олексій Мацука

15.09.2017  

14-15 вересня 2017 року в Острозі відбувся семінар «Світові стандарти журналістики в умовах війни та кризи», який організувала Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини).

Володимир Мостовий, Олексій Мацука, Вольфґанґ Йон, Валерій Іванов (зліва направо)

Вольфґанґ Йон

Відкриваючи захід старший консультант проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні та Білорусі Вольфґанґ Йон зазначив, що саме такими семінарами вони хочуть допомагати молодим журналістам підвищувати їх кваліфікацію, адже військові конфлікти є дуже складною для висвітлення темою.

Володимир Олійник

Менеджер проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Володимир Олійник розповів про експорт демократичних ідей та познайомив аудиторію з роботою та можливостями Фонду.

Олексій Мацука

«Журналісти все частіше використовують мову ворожнечі у матеріалах про конфлікт на сході України. Якщо люди живуть у Криму або на непідконтрольній Україні території, це не означає, що вони сепаратисти. Журналіст має бути максимально уважним до деталей, аби не створювати «токсичний» контент, який викликає агресію у аудиторії», – наголосив засновник Громадського телебачення Донбасу Олексій Мацука.

Валерій Іванов

Президент Академії української преси Валерій Іванов підкреслив: «На жаль, пропагандою в цій війні займаються не лише російські, а й українські медіа. Є неприпустимим, що наші журналісти просто повторюють слова Лисенка, Авакова, Геращенка, копіюючи їх пости з фейсбуку навіть не перевіряючи їх. Риторика чиновників зрозуміла – вони в «погонах» і служать державі. Натомість завдання журналіста – казати правду, повідомляти реальні факти про дійсність».

Володимир Мостовий

Стосовно патріотизму в журналістиці фундатор Комісії з журналістської етики та засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий висловив таку думку: «Мій погляд трохи відрізняється від наших авторитетів у журналістиці. Існують тези, що журналістика – непатріотична професія і журналіст має бути над конфліктом. Я вважаю, що журналістика не просто патріотична, а дуже патріотична професія, але ми мусимо розуміти в чому саме полягає патріотизм журналіста. А він полягає в тому, щоб висвітлювати події об'єктивно. Якщо журналіст бреше, навіть прикриваючись тим, що це робиться заради вищої мети – він не патріот, а робить тільки гірше своїй державі. Але не треба патріотизм в журналістиці плутати із журналістикою відданості, коли заплющуються очі на всякі порушення, тим більше злочини з боку держави, з боку тих самих добробатів чи наших військових. Це псує відносини суспільства і держави, суспільство перестає довіряти журналістам».

 

Серед 30 учасників заходу були місцеві журналісти, студенти та викладачі Національного університету «Острозька академія». Місцеві журналісти резюмували, що в регіональних медіа дуже рідко висвітлюються тематика конфлікту на сході України. Таким чином, відбувається інформаційний вакуум і всі новини аудиторія регіону отримує через загальнонаціональні медіа, на редакційну політику яких впливають їх власники – олігархи.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right