За тиждень АУП провела три дводенні семінари зі світових стандартів журналістики

17.06.2016  

«Нехтування стандартами журналістики призвело до тотальної недовіри населення українським медіа. У 2014 році (за даними Інституту соціології НАН України) 45% населення не довіряли українським медіа, довіряли – 25%. На кінець 2015 року показники ще більше погіршилися: 50% – не довіряють, натомість довіряють – 20%. Тільки якісний контент може повернути довіру аудиторії» – заявив президент АУП  Валерій Іванов.

7-8 червня (Тернопіль), 8-9 червня (Вінниця), 13-14 червня (Київ) відбулися семінари для студентів ВНЗ. Останній, 10-й за ліком семінар для майбутніх журналістів із серії, відбувся у столиці. Загалом 10 дводенних тренінгів відвідали 307 студентів.

Спікери – Валерій Іванов, президент Академії української преси та Володимир Мостовий, голова Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня», обговорювали зі студентами важливість дотримання професійних стандартів.

Учасники семінару на практичних прикладах вчились як відповідально висвітлювати конфлікти, в тому числі збройні; проблеми внутрішньо переміщених осіб. Практикувалися розпізнавати порушення або дотримання журналістських стандартів. Дискутували над питаннями журналістики відданості та мови ворожнечі.

Володимир Мостовий наголосив, що «достовірність» є чи не найголовнішим стандартом журналістики і закликав юних колег не гнатися за оперативністю подачі, акцентувавши увагу на тому, що «оперативність» є властивістю масової інформації, а не професійним стандартом: «У сучасну цифрову епоху медіа намагаються оприлюднити новину першими і часто-густо подають неперевірену інформацію, яка не відповідає дійсності. Інформація повинна бути перевіреною та підтвердженою як мінімум двома джерелами, за стандартами BBC таких джерел повинно бути п’ять». Також на заходах Володимир Мостовий розповів учасникам про «журналістику відданості»: «Сьогодні в Україні ми можемо спостерігати таке явище як «патріотична журналістика». Але журналістика не може бути оборонною або наступаючою, вона не державна, вона автономна і не може бути однією зі сторін конфлікту. Інакше – це пропаганда».

Одна із учасниць, студентка Донецького національного університету (Вінниця), Аліна Бурова, поділилася враженнями: «Валерій Іванов та Володимир Мостовий розмовляли зі студентами-журналістами про роль медіа в демократичному суспільстві, розглядали приклади дотримання та порушення журналістських стандартів у вінницьких виданнях, також спікери нагадали про правила роботи з джерелами інформації».

 

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу. Інформація, представлена в рамках заходу, є відповідальністю Академії української преси та не обов’язково відображає точки зору Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз Нетворк.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right