Fake is… вірити, що Залужний купається на Кіпрі під час війни

14.06.2023  

ЗСУ вистояли проти «другої армії світу», дали їм відсіч, відтіснили з частини окупованих територій та продовжують боронити країну. Наші солдати навчаються в Європі та США, опановують нову техніку та отримують нове озброєння. Російська армія не може перемогти нас на полі бою, тому використовує свою улюблену зброю на інформаційному фронті – дезінформацію, маніпуляції та фейки. Вони намагаються спотворити образ наших героїв, посіяти зневіру та заразом змістити фокус із убогості власних збройних сил.

 

«Навчання українських солдатів виявилось проблемним», «солдати вчиняють спробу дезертирства», «українські міста руйнують не російські ракети, а українське ППО» – саме такими фейками бореться росія зі збройними силами України, які щоденно відважно та успішно протистоять збройній агресії росії та захищають українців.

Ця тема стає особливо актуальною для росіян у зв’язку із масовими навчаннями українських військових у кращих інструкторів за кордоном та у світлі постійного наближення контрнаступу. Основна мета дезінформації – зневіра українців у ЗСУ, поширення розбрату та внутрішньої «зради».

Саме у темі дискредитації ЗСУ пропагандисти використовують цікавий прийом віддзеркалення. Їм навіть не потрібно вигадувати нові ідеї. У своїй пропаганді, вони приписують українським збройним силам ті проблеми, які по факту виникли у російській армії з початку повномасштабного вторгнення.

Такий прийом досить дієвий, він використовує ефект знайомства, коли людина краще сприймає інформацію, яку вже чула раніше. Змінюється лише об’єкт про який йдеться. Ідея про «братські народи», «спільну історію» та «спільні проблеми» досі глибоко сидить у великій кількості українців, і на аргумент про убогість російської армії вони інстинктивно мають звичну відповідь «так у нас все те ж саме, нічим не краще».

Примітно, що міжнародні партнери здивовані та вражені рівнем підготовки українських бійців, їх мотивацією, інтелектом та успіхами на полі бою. Натомість російська пропаганда приписує збройним силам Україні всі зворотні характеристики. На даний момент немає жодних доказів щодо тих фейків про українських військових, які поширює рф, а отже будь-які меседжі, які співпадають з їх наративами можна в першу чергу розглядати як пропаганду. Як виглядає українська армія у матеріалі пропагандиста:

-   низький рівень підготовки військових;

-   небажання воювати;

-   дезертирство;

-   жорстоке поводження із цивільними та полоненими;

-   невміння керувати західним озброєнням;

-   нездатність до навчання;

-   із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним точно щось не так;

-   ЗСУ порушують правила ведення війни (розстрілюють дезертирів, жорстко обстрілюють окуповані міста, т.п.).

Фейк №1. Непрофесійність ЗСУ

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну стало очевидно, що «друга армія світу» не може впоратись з українською армією. Завдяки захопленим у полон росіянам стало очевидно, що велика частина солдатів погано екіпіровані та зовсім не вміють воювати. На додачу до цього не мають жодної мотивації.

Таке розкриття стало позором та болючим ударом для кремлівської пропаганди про «могутність російської армії». У відповідь пропаганда почала поширювати точно такі самі меседжі про українську армію. Робляться різні вкиди, що говорять про непрофесіоналізм збройних сил України, їх низьку підготовку.

Один із меседжів – недовіра західних партнерів до рівня підготовки ЗСУ. Російські телеграм-канали взяли за основу фактичну новину USA Today про те, що з танків M1A1 Abrams, які передадуть Україні, знімають секретне обладнання (що є нормальною практикою при передачі цього озброєння до воюючих країн).

При цьому при поширенні самого скріна новини вони повністю дофантазували пояснення таких дій: «Західна думка про українських військових вкрай низька, і навіть масова перепідготовка бандерівських рекрутів на західних полігонах не змінила такого відношення. Військові НАТО впевнено пов'язують більшість провалів їхніх планів саме з безладністю та непрофесіоналізмом бойовиків ЗСУ».

Ніби українські експерти також часто підіграють наративам російської пропаганди. Так, воєнний блогер під псевдонімом Арті Грін у інтерв’ю Ukrlife TV, яке поширили кілька популярних українських Телеграм-каналів, заявив, що «на шляху контрнаступу України може стати низьке оперативне мистецтво генералів, яким потрібно ще кілька років навчання за стандартами НАТО, щоб вийти на потрібний рівень. Вони часто не розуміють, що відбувається на полі бою.»

 Фейк №2. Погана підготовка ЗСУ, низький моральний дух, відсутність мотивації, нездатність навчатись

 З літа 2022 року розпочалась масштабна програма підготовка українських військових за стандартами НАТО. Це був великий крок заходу із допомогу Україні, звичайно це стало важливою темою для маніпуліцій та генерування фейків російською пропагандою.

 Так, у вересні минулого року мережею активно ширився «американський звіт», нібито за підсумками перевірки українських підрозділів Збройних Сил України, які перебували на навчанні в Англії. У «документі» написано, що українські військові, які пройшли навчання, не здатні досягти навіть примітивного рівня військової підготовки за стандартами НАТО – «вони не засвоїли вогневу та тактичну підготовку, мають низький рівень морального стану та мотивації».

Характерно, що документ нібито анонімно злили в мережу, тобто за кращими традиціями роспропаганди надійне першоджерело відсутнє.

 В українському медіапросторі фейк було спростовано нашими колегами із фактчекінгового проекту StopFake.org.

 У листопаді у кремлівському виданні «Московский комсомолец» пропагандисти писали, що під час навчання українських військових у Британії «відкрилися серйозні проблеми» та «вкрай низький рівень підготовки».

При цьому у публікації пропагандисти посилаються на статтю в британському виданні Financial Times. Читаючи оригінал стає очевидно, що матеріал МК вириває частини коментарів із контексту та повністю спотворює реальну суть статті. У реальному матеріалі Financial Times якраз дуже хвалять високу мотивацію українців та їхню готовність навчатися.

 У лютому 2023-го російські медіа (Военное обозрение, Forpost, Pravda.ru, Силовой блок) та Телеграм-канали поширювали новину про двох українських військових, які прибули на навчання до Німеччини і попросили політичного притулку «через небажання гинути в безглуздій війні».

Цікаво, що цього разу у матеріалі пропагандисти також посилаються на статтю у Financial Times. Але вони наводять не посилання, а скріншот, який було відредаговано, та додано вигаданий абзац.

 У квітні за вже відпрацьованою схемою у російських медіа та телеграм-каналах повторюються меседжі про небажання військових повертатись до України та їх низькі успіхи у навчанні. Цього разу пропагандисти знову посилаються на статтю авторитетного британського видання The Guardian та цитують одного із «британських інструкторів» Джона Батлера: «Природньо, що офіційно вся група підготовлена ​​та успішно склала кваліфікаційні випробування. Проте насправді більшість українських військовослужбовців не змогли набрати навіть мінімального результату. Лише 20% з усіх змогли показати хоч якісь знання».

Ось тільки всі коментарі, які наводить пропаганда є вигаданими – ані інструктора з таким ім’ям, ані таких меседжів у реальній статті The Guardian немає.

 Фейк №3. Залужний зник

 З початку травня російське ІПСО поширює меседж нібито Валерій Залужний кудись зник. Спочатку писали про його ймовірну загибель, потім «арешт» за «непокору Зеленському». Через тиждень поширювався наратив про його критичний стан після поранення.

Проросійські телеграм канали підхопили цю тему. І послідовно у кількох публікаціях просували цей наратив маніпулюючи фактами та роблячи різні припущення.

«Снова пошла информация про главкома Залужного, что у него серьезное ранение, якобы сделали операцию. Это пишут росСМИ. Можно относится к данной информации скептически, но публично Залужный уже давно не появляется на публике, что только усиливает слухи, что с ним не всё в порядке…» - частина публікації у Телеграм-каналі «Легитимный», яка має 423 тисячі переглядів. Маніпуляція у наступному пості: «…в публичную плоскость он не выходит, его никто не видит, кроме ОП, что косвенно подтверждает инфу россиян, что с главнокомандующим не всё хорошо, как хочет преподнести Банковая» - 437 тисяч переглядів посту.

 І нарешті за останньої з версій росіян, головнокомандувач ЗСУ відпочиває на Кіпрі і навіть купив собі там віллу. Таку інформацію поширює низка російських Telegram-каналів та деякі медіа. Як доказ наводять два фото Валерія Залужного в морі, яке насправді було зроблено ще у 2018 році.

Подібними новинами росіяни намагаються посіяти панічні настрої серед українців і підірвати їх довіру до Сил оборони. Ці фейки коротко та змістовно спростували наші колеги із Центру стратегічних комунікацій.

Окрім цього у послідовних публікаціях, наприклад, популярного проросійського Телеграм-каналу «Легитимный» активно просувають наративи про правильне «формування образу Залужного» піарниками, його «західних покровителів» та його конфлікти із Зеленським. У постах, що мають близько півмільйона переглядів кожен легенда наразі така, що захід втомився від Зеленського, і починає активніше просувати Залужного. Такий плацдарм готується для подальшої його дискредитації. Наразі авторитет Залужного безперечний і для росії його дискредитація це складне, але важливе завдання.

Це спрямована тактика російської пропаганди. Перед тим, як дискредитувати людину, вони формують її чіткий образ, ніби нейтрально, але одразу з певними вадами (зовнішнє управління, награний піар, політичні амбіції, що завжди асоціюється з негативом і т.п.). Після цієї стадії починаються вкиди, які нашаровуються один на один – вигадані проступки, обвинувачення, конфлікти, власні інтереси та інше.

 Фейк №4. Наказ розстрілювати дезертирів

 Жалюгідна спроба пропагандистів перекласти власні практики на ЗСУ.

 У російських медіа та Телеграм-каналах поширювалось фото, нібито командир військової частини 3056 наказав особовому складу розстрілювати дезертирів на блокпостах. Утім, такого наказу не існує, документ є підробкою. В Україні у період воєнного стану дезертирів карають позбавленням волі від 5 до 12 років, розстріл дезертирів суперечить чинному законодавству.

 Також у мережі поширювалось фото документа у якому начальник СБУ у м. Херсон нібито наказує особовому складу, проводити перевірки військових ЗСУ, а також «фізично усувати військовослужбовців, які ухиляються від перебування на передових позиціях». Управління СБУ у Херсонській області повідомило, що документ є фейковим і бланк не відповідає стандартам документообігу управління.

Вкиди з’явились у відповідь на реальні накази з боку Кремля розстрілювати дезертирів. Коли ця інформація стала загально відомою, пропагандисти оперативно «зрівняли рахунок», медійно перетворивши власні злочини на стандартні практики з обох сторін.

 Прийоми, які є характерними для теми дискредитації ЗСУ та як не потрапити на гачок:

-   Посилання на реальні статті у авторитетних виданнях із подальшим перекручуванням суті матеріалу або фальсифікацією частини тексту – важливо завжди читати оригінал статті, порівнювати цитати, та брати інформацію із першоджерела.

-   «Анонімні злиття матеріалів» – відсутність конкретного надійного першоджерела свідчить про недостовірність даних, це може бути що завгодно і довіряти такій інформації не можна.

-   Публікації підроблених документів для підтвердження певних меседжів – важливо дуже уважно вивчати документи, які подаються як докази, перевіряти стандарти документообігу, імена, печатки, за необхідності, звертатись до відповідних органів за підтвердженням чи спростуванням.

-   Віддзеркалення проблем російської армії у новинах про українську армію – якщо у новині про українську армію все занадто погано, скоріше за все це матеріал від російської пропаганди. Першою реакцією має бути недовіра, а новина потребує детальної перевірки та пошук надійних джерел.

-   Повторення меседжів – до будь-яких меседжів які ви чуєте не вперше потрібно ставитись з особливою обережністю та підозрою, вдвічі ретельніше перевіряти факти. Російська пропаганда дуже активно та успішно експлуатує ефект ілюзії правди – наша схильність вірити, що інформація правдива, якщо ми її почули/побачили багато разів.

ЗСУ гідно захищає Україну від російської орди, успішно проводить контрнаступальні операції та знову і знову вражає весь світ. Росії більше нічого не залишається окрім як знищувати репутацію української армії, адже очевидно, що на полі бою їх, і так незначні, шанси тануть з кожним місяцем. Ми маємо не піддаватись на маніпуляції та провокації, вірити та підтримувати ЗСУ. Тільки так ми переможемо на всіх фронтах.

 

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right