Як писати, щоб не постраждали люди: завдання журналіста під час висвітлення конфліктів

14.04.2018  

10-11 квітня 2018 року в Дніпрі відбувся тренінг «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти». Захід організований Академією української преси за підтримки Black Sea Trust for Regional Cooperation, A Project of the German Marshall Fund of the U.S.

Під час дводенного заходу медіаексперти навчали журналістів правильно висвітлювати конфліктні ситуації у суспільстві. Власний досвід, професійні напрацювання, застереження та практичні поради передали учасникам  Володимир Мостовий та Андрій Юричко.

Захід розпочав виконавчий директор Академії української преси Андрій Коваленко, окресливши основну мету та завдання проекту «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти». Зазначив, що журналістам стає дедалі складніше працювати у таких жорстких умовах, стандарти спотворюються, а пропаганда, мова ворожнечі  та необ’єктивність завдають медіа серйозну шкоду.

Андрій Юричко (ліворуч) Володимир Мостовий (праворуч)

Засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», екс-голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий наголосив на ключових позиціях журналістської роботи: «Етичні вимоги та професійні стандарти – це основа для діяльності журналіста.  Спершу треба оволодіти цими класичними правилами та знаннями. Якщо ви їх гарно освоїте вважайте — це власною технікою безпеки».

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко розповів про специфіку конфліктів: «Конфлікт ділить на декілька етапів. Наприклад,  явний конфлікт – це коли сторони заявляють відкрито про своє незадоволення і про свої вимоги. Зазвичай, конфлікти знаходяться в прихованому стані. Причиною конфліктів можуть бути: обмеження ресурсів, потреби людини, інформація та зв'язок, міжособистісні відносини тощо».

Проект здійснюється за підтримки
Black Sea Trust for Regional Cooperation,
A Project of the German Marshall Fund of the U.S.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right