Як писати про конфлікт

04.06.2018  

31 травня та 1 червня 2018 року в Сєвєродонецьку відбувся тренінг «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти». Захід організувала Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (офіс у Харкові).
Майданчиком для мас-медійних дискусій стала тема конфліктної журналістики. Протягом дводенного заходу учасники разом з експертами обговорили стереотипи і штампи суперечливих обставин в суспільстві. Порушили питання висвітлення конфліктних ситуацій
Захід розпочав президент Академії української преси Валерій Іванов. Він розповів про роботу з фактами та джерелами інформації.
Колегу підтримав фундатор Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий підкресливши, що журналіст реально впливає на зміни в суспільних настроях і на життя суспільства. Відповідає за своє слово насамперед перед аудиторією. Необдумана похибка може коштувати професії: «Один з найголовніших обов'язків журналіста — чесність, вимога говорити правду, відсутність права на брехню. Журналіст має чітко усвідомлювати — жодні «благі наміри» не виправдовують брехні та підтасовок».
Кейс практичних прикладів аудиторія отримала від медіаексперта, журналіста, що висвітлював конфлікти на Балканах, Придністров’ї, Грузії, з 2013 року працює в Україні як кореспондент польських медіа, підготував значну кількість матеріалів про події в Україні: на Майдані в Києві, Криму та на Донбасі. З квітня 2014 є журналістом «Gazeta Wyborcza» — Пьотра Андрусечко. Він розповів, що пріоритетом для журналіста, який висвітлює воєнні дії мають бути нові судження, нові оцінки, нові факти при цьому: «Обов’язком журналіста залишається бути поза конфліктом. Журналіст не є і не може бути пропагандистом, агітатором чи PR-менеджером».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right