Як АУП готує українських журналістів до роботи в небезпечних зонах: досвід, психологія, безпека

26.09.2024  

«Ваша місія – ваш голос. Українські журналісти на передовій» – це тренінг для представників медіа, які готові не лише висвітлювати найгостріші теми, а й робити це безпечно та професійно. 

Захід відбувся 19-21 вересня 2024 року в Києві і був організований Академією української преси у партнерстві з Центром медіа- та цифрової грамотності Вільного університету Берліна.

Тренінг зібрав різну аудиторію – від молодих журналістів-початківців до досвідчених медіапрацівників з різних куточків України. Спікери поділилися власним досвідом роботи у найнебезпечніших умовах, зокрема на прифронтових територіях, та надали практичні поради щодо виживання у професії під час війни.

«У нас зібралася група молодих людей, які тільки починають працювати в журналістиці, та вже досвідчені колеги з різних регіонів. Завдяки цьому тренінг вийшов насиченим на питання і відповіді, практичні вправи та обмін інформацією про роботу на прифронтових територіях», – зазначив Іван Антипенко, один із тренерів та кореспондент «Радіо Свобода»​.

Особлива увага була приділена роботі з пресофіцерами. За словами медіатренера Андрія Юричка, викладача Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка: «Щоб підготувати гарний матеріал із зони бойових дій, варто розуміти специфіку роботи та можливості пресофіцерів. Правильне оформлення запиту і дружні відносини ніколи не заважали журналістам. АУП намагається знайомити між собою і перших, і других. Бо наша мета – якісні матеріали про війну в Україні»​. 

Другий день був присвячений психологічним аспектам роботи журналістів в умовах війни. Тренерка Наталія Умеренкова, кандидатка психологічних наук та фахівчиня із травмотерапії, наголосила: «Журналісти сьогодні працюють з різними чутливими темами і часто стають першим слухачем історії людини. Тому одним із ключових питань під час тренінгу було, як допомогти собі, коли включаються переживання, і як підтримати людину, з якою поруч»​. 

У третій день тренінгу учасники зосередилися на фізичній безпеці журналістів. Інструктори з Realist Security Hub провели заняття з надання першої медичної допомоги, що включали управління дихальними шляхами, зупинку масивної кровотечі та інші аспекти виживання в екстремальних умовах.

Щиро сподіваємося, що тренінг став важливим кроком до підвищення рівня безпеки українських журналістів, надавши їм не тільки нові знання, але й практичні навички, які можуть врятувати життя як самим журналістам, так і їхнім співрозмовникам.

У втіленні тренінгового проєкту партнером Академії української преси став — Центр медіа- та цифрової грамотності Інституту медіа- та комунікаційних студій Вільного університету Берліна (Німеччина). 

* Центр медіа- та цифрової грамотності (CeMIL) при Вільному університеті Берліна є частиною Інституту медіа- та комунікаційних студій та володіє найсучаснішою експертизою в галузі медіаграмотності. Має багаторічний досвід проведення тренінгів і досліджень з журналістами та науковцями з питань комунікації зі східноєвропейських країн. Він також успішно керував іншими проектами в рамках попередніх раундів Східноєвропейських програм партнерства. 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right