Від теорії до практики: Як ШІ стає союзником у боротьбі з дезінформацією

06.09.2024  

4-5 вересня Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела вже третій вебсемінар “Штучний інтелект і медіаграмотність: інструменти та рекомендації”, цікавість до якого досі не вщухає. 

ШІ вже став невід’ємною частиною сучасного інформаційного середовища, і його вплив на медіаграмотність дедалі зростає. Для 46 учасників – журналістів, освітян та всіх зацікавлених у темі медіаосвіти – вебсемінар став важливим майданчиком для обговорення нових можливостей і викликів, пов’язаних з використанням AI-технологій у медіа.

Валерій Іванов, президент Академії української преси, доктор філологічних наук, професор, зазначив: “Штучний інтелект дає багато можливостей, але й містить достатньо загроз. Про те, як жити з ним, ми говорили на нашому заході".

Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх програм АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО, зауважив: “Сьогодні великі мовні моделі використовують не тільки для оптимізації робочих процесів чи покращення освітнього процесу, а для впливу на наш інформаційний простір: персоналізації контенту чи створення діпфейків. На вебсемінарі ми вчимо учасників, як відрізнити такий контент, та як не загнати себе в інфобульбашку, де начебто всі думають, так само, як і ви”. 

Андрій Юричко, медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка, прокоментував: “Дуже задоволений виконаними практичними завданнями. Це той випадок, коли вчителі підходять творчо і у них теж можна повчитися. Наш курс передбачає поглиблене використання можливостей LLM, тому приємно було побачити реалізацію з новими підходами та моделями”. 

Слідкуйте за нашими анонсами в нашому Telegram-каналі за посиланням.  

 

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина



#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right