Від стресу до відновлення: АУП провела психологічний тренінг для медійників

12.03.2024  

Поблизу Києва 8-9 березня 2024 року Академія української преси (АУП) провела унікальний дводенний тренінг з психологічної підтримки для журналістів, які працюють у воєнних умовах. Цей захід спрямований на допомогу медійникам, які зіштовхуються з емоційним та фізичним навантаженням через висвітлення подій широкомасштабного вторгнення в Україну. 

Психологи підкреслили важливість не ігнорувати конфлікти та травматичні події, особливо коли вони стосуються особистих кордонів та викликають емоційний біль. В умовах війни, коли українці зі сльозами на очах захищають свою країну, психологічна рівновага стає особливо актуальною.

Тренінг мав на меті «залатати» травми, отримані журналістами під час виконання своїх обов’язків, та допомогти їм відновити внутрішній баланс. Програма заходу включала тілесні практики, емоційні розрядки та мистецькі активності, спрямовані на активацію внутрішніх ресурсів та навички самодопомоги в умовах стресу.

Наталія Умеренкова, кандидатка психологічних наук, практикуюча психологиня, психотерапевтка, спеціалістка по роботі з військовими та членами їхніх сімей, членкиня Асоціації EMDR в Україні — фахового об’єднання зі спеціальної травмотерапії, директорка ГО «Жіноча Сила», зазначила, що: «У журналістів окрім звичних для всіх стресорів додається ще й професійний, адже вони постійно контактують з травмуючим контентом, від якого не можуть так легко відмовитись як їхні читачі. І в таких умовах знайти час на відновлення внутрішніх ресурсів дуже непросто. Тому надзвичайно цінним є простір, який створює АУП». 

Ці тренінги не лише навчають інструментів самодопомоги під час війни, а й надають можливість зробити паузу та відновити сили, щоб продовжувати свою важливу роботу з інформування суспільства.

Анастасія Білозір, практикуюча психологиня, що має досвід роботи з військовими, а також з цивільними в прифронтових містах і на деокупованих територіях в проєкті «Психологи на війні», членкиня Національної психологічної асоціації. зазначила, що: «Це вже третій тренінг для журналістів від АУП і ми знали на що акцентувати увагу, яких вправ і психоедукації давати більше. На кожному тренінгу повторюємо про важливість приділяти час собі і своєму відпочинку. На практиці під час тренінгу учасники отримують  підтвердження, що «в розслабленому тілі тривога і стрес не живуть».

Під час тренінгу психологині проговорили з учасниками про важливість сну і як собі можна допомогти щоб добре спати. Тому що сон — це основа, вважають експертки. Такі тренінги потрібні, особливо тим хто працює з людьми і знаходиться в постійному інформаційному полі. Навички психологічної самодопомоги, стали невід’ємною частиною нашого сьогодення.

ФОТО: Владислав Савенок.

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right