Вчимося протистояти небезпекам в цифровому світі спільно з АУП

17.05.2024  

Ні для кого не є секретом, що сьогодні цифровий світ для значної кількості людей став альтернативою, а іноді й заміною реальному. Окрім безперечних можливостей, які отримало людство з розвитком інтернету та сучасних девайсів, в ньому мають місце і цілком реальні загрози, незнання яких часто призводить до негативних наслідків. 

16 травня 2024 року Академія української преси провела презентацію нового посібника АУП «(Не)безпека в цифровому світі», який складається з шести модулів і охоплює інформацію про цифрові виклики й загрози, правила безпечного використання облікових записів і електронної пошти, соціальних мереж і месенджерів. 

Авторка видання, Оксана Почапська, доцент кафедри журналістики Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка,  ад’юнкт Інституту філософії і соціології Польської академії наук зазначила: «Цей посібник може бути використаним як для навчання, наприклад, студентів чи вчителів, так і для звичайних користувачів інтернет-простору. Він містить мінімум теорії і максимум практико-орієнтованого матеріалу. Однак, варто розуміти, що кожного дня у світі з’являються нові шахрайські схеми та загрози, тому ми маємо бути свідомі того, що навчитися цифровій грамотності одного разу на все життя – неможливо». 

«Цифровий слід – це те, як ми представлені в мережі. Подивіться на свою сторінку в Фейсбуці з трьох позицій:

- перша: ваші колеги/знайомі – що вони можуть подумати про вас, коли побачать поширення фейкової/емоційної інформації?
- друга: ймовірний роботодавець – чи запропонує він роботу користувачу, який робить 20+ репостів в день усілякої нісенітниці, розважального контенту тощо? Коли ж тоді працювати?
- третя: ймовірний шахрай – які дані він може зібрати про вас, на основі ваших фото/відео, відміток, коментарів?», – запропонував глядачам ефіру  Максим Запорожченко, менеджер медіаосвітніх видань АУП, завідувач центру цифрової освіти та медіакультури Миколаївського ОІППО.

Цей посібник стане провідником у цифровій павутині, допоможе напрацювати звичку безпечного користування мережею Інтернет і цифровими пристроями. Він є гідним продовженням Бібліотеки масової комунікації та медіаграмотності Академії української преси. АУП видала вже понад 140 підручників, посібників, навчальних програм тощо, які стали в нагоді сотням тисяч користувачів.

Запрошуємо переглянути трансляцію заходу, завантажити видання за покликаннями у коментарях.

Освітяни, які скористаються посібником для проведення занять і заповнять коротку анкету-апробацію, отримають сертифікат від МОН України та АУП. 

Трансляція: https://www.youtube.com/watch?v=qqPUPuk7nao
Завантажити видання: https://medialiteracy.org.ua/ne-bezpeka-v-tsyfrovomu-sviti-navchalnyj-posibnyk/ 

Анкета-апробація: https://forms.gle/pQpbkMC9GW3hnfyv7

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right