Важливо вміти розпізнавати ворожі інформаційні вкиди як в Україні, так і за кордоном

04.07.2022  

29 червня 2022 року Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела вебсемінар “Інформаційно-психологічні операції під час війни: сутність, розпізнавання та захист”.

Під час вебсемінару тренери разом з учасникам згадували що таке пропаганда, як, чому і кого вона вражає; розбиралися в маніпуляціях та когнітивних викривленнях, які вводять в оману в нинішніх реаліях; визначали як саме використовують чутки в інформаційній війні; наводили приклади ІПСО в Україні і не забули розібрати найактуальніші фейки. 

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Проблема інформаційно-психологічних операцій набула особливої актуальності в умовах війни. Важно розбиратися в механізмах та інструментарії таких операцій, не піддаватися на фейки та маніпуляції».

Медіаекспертка, фактчекерка, засновниця проєкту “НотаЄнота”, головна редакторка проєкту “По той бік путінської брехні”, ексголовна редакторка проєктів “По той бік новин”, “По той бік пандемії”, авторка влогу про маніпуляції “По той бік інфи”, викладачка Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Альона Романюк прокоментувала: «росія запускає сотні фейків, щоб деморалізувати українців і змусити панікувати. Важливо вміти розпізнавати ворожі інформаційні вкиди як в Україні, так і за кордоном, щоб нейтралізувати і розвінчувати брехню. Разом з учасниками розібрали найпоширеніші алгоритми запуску і поширення дезінформації та напрацювали індивідуальну модель протидії». 

Медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Т. Шевченка Андрій Юричко зауважив: «Під час війни боротьба за аудиторію поширюється на всі зацікавленні сторони. Якщо ІПСО проводять структури міністерства оборони, то пропагандою і маніпуляцією займаються від політиків, волонтерів, ботоферм і до звичайних громадян. У соціальних мережах визначити обман чи маніпуляцію з першого погляду важко, але можливо. Так, варіант – не читати чужі пости і ніяк не реагувати на вкиди – не розглядається. Необхідно маніпуляцію і фейки визначати, розкладати на шматки, які можна перевірити і спростовувати».

На жаль, це був останній веб-семінар на цю тему, але ми плануємо провести ще багато цікавих тренінгів. Слідкуйте за нашими анонсами і будемо раді бачити Вас на інших наших заходах. 

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland

За підтримки Федеративної Республіки Німеччина



#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right