В ОСНОВІ КОЖНОЇ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ ЛЕЖИТЬ НЕПРАВДА

01.03.2023  

27-28 лютого 2023 року Академія української преси провела дводенний онлайн-тренінг “Дім фейків: розбери дезу на цеглини”. 

Під час заходу тренери розглянули питання маніпуляцій та сучасних маркерів, які їх характеризують, розповіли про наративи і протидію пропаганді, як формуються, поширюються та «живуть» фейки воєнного часу, і розібрали основи роботи нової інформаційної зброї – ІПСО.

Голова Незалежної Медіа-Профспілки України Сергій Штурхецький розповів: “Разом із учасниками та учасницями заходу ми розглядали приклади інформаційних впливів, виходячи з того, що в основі кожної дезінформації лежить неправда, фейк як одиниця цієї неправди. Так от, вибираючи ці фейки з «будівлі» дезінформації ніби як цеглинки, ми змогли побачити і вивчити побудову навіть складних інформвкидів,  включаючи так популярні нині інформаційно-психологічні операції. Реакція учасників та учасниць, які взяли активну участь у деконструкції «дому фейків» вказує на важливість запропонованого матеріалу, а жваве обговорення актуальних вкидів дозволило в «режимі реального часу» відстежувати події в українському інформпросторі. Важливим також було і те, що під час вебсемінару учасники та учасниці, котрі пережили окупацію, розповіли про свій досвід протидії інформаційному тероризму окупантів”.

Медіатренер, керівник фактчек-проєкту «БезБрехні» Олександр Гороховський зауважив: “ІПСО побудовано таким чином, щоб спонукати нас до певних фізичних дій. ІПСО про біолабораторії є найдавнішими. Вони з’явилися на межі 2004-2005 років. Для ІПСО не має значення яка емоція застосовується, головне, щоб вона призвела до результату”.

 

Онлайн-тренінг відбувся завдяки нашому спільному проєкту між «АУП» та міжнародною організацією Internews. Вона впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.



#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right