У Сєвєродонецьку журналісти вдосконалювали навички роботи за темою децентралізації

19.05.2017  

18-19 травня 2017 року в Сєвєродонецьку Академія української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна за Свободу при фінансуванні Міністерства закордонних справ Німеччини провела тренінг, який був присвячений особливостям висвітлення децентралізації та адміністративної реформи. Участь у ньому взяли журналісти, місцеві активісти та студенти, які вивчають журналістику.

Андрій Юричко, віталій Загайний, Валерій Іванов (зліва направо) - тренери семінару у Сєвєродонецьку

Ключові моменти адміністративної реформи, яка проводиться в Україні, плюси та мінуси цього процесу обговорювали учасники разом із фахівцем з питань самоорганізації та самоврядування, головою Центру громадянських ініціатив Віталієм Загайним, медіатренером, журналістом, викладачем кафедри періодичної преси КНУ імені Тараса Шевченка, кандидатом філологічних наук Андрієм Юричком та президентом АУП, професором Валерієм Івановим.

Під час заходу тренери ділилися з учасниками інформацією про систему публічної влади в Україні та місце в ній місцевого самоврядування, відкриті джерела та форми інформаційних запитів, за допомогою яких журналісти можуть отримати більше спеціалізованої інформації, звернути увагу на витрати бюджетних коштів, долучити громадськість до процесів децентралізації та захисту власних інтересів при створені нових територіальних об’єднань громадян.

Віталій Загайний, фахівець з питань самоорганізації та самоврядування, голова Центру громадянських ініціатив окреслив законодавчі та юридичні аспекти децентралізації, навів успішні приклади адміністративного розподілу, найтиповіші проблеми та шляхи їхнього вирішення. Подискутував із місцевими активістами щодо правильності чи неправильності дій місцевої влади, їхніх повноважень та маркерів на які варто звернути увагу зараз, щоб не створювати зайвих проблем у майбутньому.

Медіатренер Андрій Юричко звернув увагу учасників на написання журналістських матеріалів щодо проведення тендерів, закупівельних процедур, розподілу бюджетного фінансування. За його словами, найцікавіші публікації якраз і стосуються зловживань місцевої влади щодо нецільового чи незаконного розподілення фінансів. Але, якщо міська влада, прийняла рішення акумулювати ці кошти, зберегти на майбутнє та ще й заробити на відсотках  – це важко вважати зловживанням чи порушенням. Крім того, ЗМІ мають можливість слідкувати за всіма витратами місцевих бюджетів, писати і змушувати громаду вчасно реагувати на можливі зловживання.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Захід організований Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна За Свободу, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right