Стандарти журналістики — фундамент професійної діяльності

24.03.2018  

22-23 березня 2018 року в Маріуполі відбувся тренінг «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти». Захід організований Академією української преси за підтримки Black Sea Trust for Regional Cooperation, A Project of the German Marshall Fund of the U.S.

Під час дводенного семінару учасники отримали певну скарбничку знань, навичок, актуальних трендів, головних акцентів, що стосуються висвітлення конфліктних питань у журналістських матеріалах. Навчання пройшло під керівництвом кваліфікованих медіаекспертів Володимира Мостового та Андрія Юричка.

Андрій Юричко, Володимир Мостовий

Під час відкриття заходу Андрій Коваленко виконавчий директор Академії української преси розповів журналістам про діяльність міжнародної організації, сформулювавши головні цілі та завдання АУП. Окреслив основну мету та майбутні перспективи проекту «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти».

«Професійні стандарти в журналістиці та етичні вимоги — це наріжний камінь у професії. Теоретично, навчити красиво писати можна, при цьому автору треба мати власну думку, позицію і порядності.  На чому базується довіра до журналіста? На володінні принципами та правилами професійної етики. Це значить, що ви не обманите, не підведете ні редакцію ні аудиторію та не нашкодите. Пам'ятайте, розумний читач швидко розкусить вашу ерудованість, рівень культури, вдосконалюватися треба щодня. Найдорожче, що має журналіст — це власне ім’я. І ще, не забувайте ставити собі просте запитання: «що дає мені право судити людей?»», — зазначив засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», екс-голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий.

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко перерахував основні складнощі, з якими стикається журналіст під час висвітлення конфліктів. Наголосив, що тема конфлікту — завжди викликає інтерес у аудиторі, адже є два розбіжних погляди на ситуацію: «Конфлікти цікавили, цікавлять та буду цікавити читача. Журналіста убезпечує його об’єктивність. Дотримуйтеся ключового правила: базуйте свій матеріал на доказах, фактах, на розумінні ситуації, аналізі. При цьому показуйте дві точки зору, без вказівки хто правий, а хто ні. Тримайте нейтралітет».

Також у рамках заходу відбудеться конкурс на кращий журналістський матеріал. Допомогу у його створенні учасники  мали змогу отримати під час тренінгу від професійних медіаекспертів. Матеріал має бути опублікований у ЗМІ, яке представляє учасник, або на іншому інформаційному ресурсі. По завершенню проекту, роботи журналістів будуть опубліковані у збірнику, присвяченому висвітленню питань конфліктів. Всі учасники можуть комунікувати між собою завдяки закритій групі у Фейсбуці.

Проект здійснюється за підтримки
Black Sea Trust for Regional Cooperation,
A Project of the German Marshall Fund of the U.S.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right