Прикладом бути неможливо, а орієнтиром можна

06.06.2024  

Сьогодні свята починаються з хвилини мовчання за тими, кого вже немає.

Інколи сльози на очах сухі, бо з моменту повномасштабного вторгнення, українці виплакали стільки сліз, що вони кратні Тихому океану, а може, і не зрівняються з ним. 

Війна — каталізатор почуттів!

З 24 лютого… фраза «тихої ночі» отримала нове значення. Слово «фронт» почало викликати тремор у тілі та змушувати зіниці розширюватися. А от  медицині стала відома найважча форма шизофренії — це бажання захищати «родіну» в чужій країні.

Доля, яка випала українцям тяжка і несправедлива. Проте з кожним днем ми бачили, як біль перетворювалася на мотивацію та загартовувала характери. На сьогодні дітей з портретом батька у кишені багато. Молодих вдів та вдівців ще більше. Жовто-блакитних прапорів на цвинтарях не злічити. 

На другий рік війни «коктейль» емоцій зовсім інший. Палаюча ненависть та злість у багатьох змінилася на розпач, розчарування, очікування. А кількість страху стала рівно такою, щоб під час повітряної тривоги зберегти собі життя. Етикет жалоби — новий історичний виток, що ми пізнали.

6.06 — цей допис ми присвячуємо журналістам. Тим, хто загинув. Тим, за чиїм прикладом не варто слідувати, але тим, хто завжди буде орієнтиром. 

Академія української преси протягом двох років працює над проєктом «Носії пам’яті. Журналісти, що загинули на російсько-українській війні». Це перший фізичний меморіал, що зображує життя та смерть медійників, які викривали підступність ворога та намагалися транслювати світові правду. 

Ми щиро вдячні Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні за підтримку та допомогу в створенні проєкту. Меморіал вже налічує 36 історій журналістів, а незабаром ми представимо ще 10 некрологів. Прочитати їх ви можете за посиланням: https://www.aup.com.ua/category/memorial/

Життя триває. Ми йдемо далі. Так би хотіли більшість захисників і захисниць, які втратили життя на шляху до свободи. Ми йдемо далі, але не повз, з шаною у пам’яті та повагою у серці. Ми йдемо далі, з чітким усвідомленням: все, що нас не вбиває — вбиває когось іншого. І ми всі добре знаємо кого. 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right