Питання правди: як висвітлювати воєнні конфлікти

22.02.2018  

21 лютого у Нікополі відбувся семінар «Висвітлення конфліктів: стандарти журналістської діяльності». Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Керівниця Громадської організації «Відкриті двері» Ірина Лось висловила подяку Фонду розвитку ЗМІ Посольства США за можливість проведення тренінгу та зазначила: «Тренінг проводять найкращі медіаексперти журналістики. Це знаменний день для журналістів Нікополя, тому що журналісти можуть навчатися під керівництвом провідних фахівців». 

Ірина Лось, керівниця Громадської організації «Відкриті двері»

Представник Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні Олег Пастухов проінформував учасників щодо діяльності Фонду та можливостей для регіональних журналістів: «Фонд розвитку ЗМІ працює нон-стоп починаючи з 2001 року. Ми працюємо на різні тематики. На нашому сайті знаходиться вся детальна інформація. Ми підтримуємо журналістську освіту шляхом проведення тренінгів для студентів, журналістів. Також підтримуємо професійні стандарти журналістів. Сюди входять заявки на стажування в зарубіжних ЗМІ, поїздки журналістів на міжнародні семінари та конференції. Чекаємо на хороші проекти та заявки від всіх охочих».

Олег Пастухов, представник Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні

Під час семінару медіаексперти обговорили з учасниками права журналістів і свободу слова. За дослідженнями Інституту соціології НАН, 50% нашого суспільства не довіряють українським медіа, в той час, як довіра поширюється тільки на 23% населення.

Президент Академії української преси Валерій Іванов, керуючись статистичними даними, поставив аудиторії питання: «Навіщо журналісти  потрібні, якщо нам не довіряють? Журналіст – складна робота, адже потрібно давати абсолютно всю інформацію про те, що відбувається в фізичному світі та має інтерес для аудиторії. При цьому інформація має бути актуальною, не спотвореною та цікавою для загалу. Завдання журналістів інформувати, а не навіювати свою точку зору. Всі хочуть, щоб в Україні була свобода слова, але коли доходить до практики це унеможливлюється, бо принцип свободи слова вимагає від нас майже неможливого. Патріотизм не має бути на заваді професійній діяльності. Любов до Батьківщини не має заважати журналісту виконувати свою роботу».

Валерій Іванов, президент Академії української преси

Засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий підкреслив наступне: «Я вважаю, найважливішим стандартом у журналістській роботі — є стандарт повноти. На жаль, ми часто про це забуваємо. Пам'ятайте, що ми не нав'язуємо думку нашому читачеві. Він має сам думати».

Володимир Мостовий, засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко розповів учасникам, що завжди в пріоритеті має бути безпека та стандарти професії: «Важливо дотримуватись принципів збалансованості, нейтральності, достовірності, посилатися на авторитетне джерело, розділяти факти і коментарі. Журналіст не має коментувати політику, економіку, соціальні питання, культуру. Збалансованість — це означає вивести суб'єктивізм журналіста в написанні матеріалу. Так чи інакше ми всі є суб'єктивними. Також слід не забувати, що жодна інформація не коштує життя журналіста. Завжди оцінюйте ризики: куди йти, для чого йти і що там необхідно робити».

Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка

У рамках проекту буде проведений конкурс на кращий журналістський матеріал серед учасників, які брали участь у семінарі. Серед них буде обрано п’ять переможців, які отримають призи. До конкурсу приймаються матеріали опубліковані після тренінгів.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right