Перевіряй, аналізуй, дискутуй – як правильно писати про вибори

26.02.2019  

Висвітлювати реальний стан президентських перегонів вчили журналістів на семінарі «Як висвітлювати вибори: інформування, аналіз та прогнози, який Академія української преси спільно з Фондом Конрада Аденауера організували у Києві 21-22 лютого 2019 року.

З урахуванням того, що передвиборчі змагання з кожним днем набирають обертів, ми хотіли максимально забезпечити журналістів дієвими порадами та тонкощами, які допоможуть у створені конкурентоспроможного матеріалу.

Габріеле Бауманн

На початку, керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн сказала, що наразі розповюджуються дуже багато дезінформації та фейків, і що треба піддавати сумніву усі данні, в тому числі рейтинги: «Правдиво аналізувати та давати достовірну інформацію щодо виборчого процесу, реальної ситуації в Україні, – заявила керівниця Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, – «роз’яснювати програми кандидатів, та що вони реально можуть зробити для суспільства, яке мають бачення на майбутнє – завдання журналіста», додала вона. Габріеле Бауманн також підкреслила, що «брудні» передвиборчі технології активно застосовують джинсу та поширення недостовірної інформації. Включаючи, інформацію про рейтинги та популярність того чи іншого кандидата.

«Намагайтеся не стати ангажованими, з гідністю дотримуйтесь всіх вимог журналістських стандартів, – закликав президент Академії української преси Валерій Іванов, – Всі багато говорять про редакційні стандарти ВВС, але зверніть увагу чи дотримуються українські журналісти цих стандартів у своїх матеріалах». Валерій Іванов підкреслив, що важливе не лише дотримання стандартів у роботі, а й імунітет до тиску з боку влади.

Сергій Рахманін та Валерій Іванов

 

«Ледь не найбільша проблема для друкованих медіа: не наразитися на велику кількість судових позовів. Чому саме друковані видання перебувають у разючій зоні ризику? Винуватість газети в суді довести набагато легше, ніж телеканалу та навіть інтернет-ресурсу, – поділився практичною порадою до висвітлення передвиборчих процесів ведучий політичний журналіст України, перший заступник головного редактора газети «Дзеркало тижня» Сергій Рахманін. Він закликав журналістів перед виборами зробити для себе додаткову роботу — це перечитати виборче законодавство.

А як убезпечити свої чорнові матеріали та джерела інформації від стороннього втручання показав заступник директора Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат наук з соціальних комунікацій Євген Цимбаленко. Від програм шифрування, виявлення комп’ютерного стеження до очистки комп’ютерних носіїв від архівів і посилань. 

Євген Цимбаленко

Як не попастися в пастку різноманітних псевдосоціологічних досліджень, на що звернути увагу і як правильно розповісти про можливі похибки розповів Сергій Макеєв, завідувач відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України, професор, доктор соціологічних наук.

Сергій Макеєв

На що звернути увагу, коли запрошуєш на телебачення представників політичних партій та кандидатів, як організувати роботу із висвітлення їхніх програм і бачень розповів медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко.

Андрій Юричко

«Прислухайтесь до того, що говорять люди, це надзвичайно важливо, вважає  голова Комісії з журналістської етики, голова правління ГО «Громадське радіо» Андрій Куликов, Так ви не тільки шукаєте нові теми для матеріалів, але і маєте розуміти чи потреби політиків відповідають потребам громадян».

Андрій Куликов

«Вибір — це особистісна парадигма. Свобода вибору екстраполюється на ціннісні орієнтири, що підтверджується лише власним досвідом. Підтвердження цього зробила і сьогодні», зазначила Наталія Грушко, учасниця семінару на свої сторінці у Фейсбук>>>

Заступник головного редактора UA: Українське радіо та учасниця семінару Світлана Мялик на своїй сторінці у Фейсбук>>> поділилася враженнями щодо заходу: «Досі в Україні існує тотальна недовіра до державних органів і політичних сил. Рейтинги — це ще не прогноз. Вони вказують лише на тенденцію. Другий тур таки буде. Все більше людей з освітою перестають ходити на вибори через те, що розпрощались з ілюзіями». Також Пані Світлана підкреслила, що їй: «Було цікаво було почути від колег з регіонів про ситуацію з виборами в областях, кого хочуть бачити президентом у тій чи іншій частині України, які політичні сили мають реальний вплив, які рейтинги і вподобання, наскільки підготовлені до перегонів на місцях і чого бракує». Декілька відео з виступами експертів можна переглянути за посиланням>>>

 

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

 

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right