Особливості робити під час військово-політичного конфлікту: як професійно працювати журналісту

13.06.2019  

Не всі журналісти спеціалізуються на темі конфлікту на Донбасі. Враховуючи те, що ми живемо епоху постправди, коли збройний конфлікт та війна на Cході України руйнують основи держави, наражають на небезпеку тисячі життів, в цей час, як ніколи, постає питання професійної роботи журналіста.

Зважаючи на це складних питань у роботі тих, хто відповідає за цілковите інформування громадян, виникає дедалі більше:

  • Чому я маю бути безстороннім, коли на мою країну здійснено напад!?
  • Які помилки можуть стати фатальними?
  • Як і де знайти теми для написання новин чи аналітики, якщо ти в зоні конфлікту?
  • Якщо під час збору інформації розпочато обстріл, де знайти укриття?
  • Як надати першу медичну допомогу при легких пошкодженнях тканин?
  • Що робити, коли зазнав тяжких поранень?
  • Які питання можна ставити військовослужбовцям?
  • Яка бути з таємною інформацією?

Де ж шукати відповіді на ці питання? Цього разу у Вінниці 28-30 травня 2019 року Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні провела триденний тренінг з підготовки журналістів для роботи у кризових умовах.

«Якісне висвітлення конфліктів допомагає не лише зрозуміти витоки конфлікту й оцінити його реальний стан, а й створює інформаційний простір для діалогу, — зазначає Катерина Білоцерковець, координатор проектів Фонду Конрада Аденауера, — Діяльність Фонду у сфері медіа спрямована на професійне зростання журналістів, а також вільне і  відповідальне висвітлення ними подій із дотриманням етичних норм. Справжній патріотизм журналіста полягає саме у професійному висвітленні подій, коли він/вона забезпечує аудиторію інформацією, що ґрунтується на фактах, проявляє гуманізм та каже правду, якою б гіркою вона не була, — також зауважила Катерина Білоцерковець».

Президент Академії української преси Валерій Іванов підкреслив, що патріотизм насправді інколи стає негативною рушійною силою в професійній діяльності журналіста. Коли перетинається межа адекватного сприйняття подій, і починається довільне забарвлення фактів та їхнє прикрашання — це результат втрати об’єктивності та неупередженості. А без цих показників робота журналіста не є корисною для аудиторії: «Далеко не всі дотримуються усталених  міжнародних стандартів журналістики, і мова зараз не тільки про те, як писати, а як поводитись під час роботи, як розмовляти, як відповідати, як спостерігати. Саме шляхом проведення подібних заходів ми намагаємося сприяти покращенню журналістських кадрів, щоб в майбутньому вони уникали палкої критики зі сторони опонентів».

Ділимося sense-фразами на замітку кожному.

  • «Слід пам’ятати, що в зоні конфлікту не має бути суперництва. Це не гра наввипередки, хто перший і хто кращий. Ініціатором ваших дій повинна бути турбота про життя, як ваше, так і стороннього колеги», — військовий журналіст, журналіст «Gazeta Wyborcza» (Польша), лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» Пьотр Андрусечко.
  • «Збираючи інформацію в місцях, де ведеться протистояння, все необхідне має бути за плечима в рюкзаку. Слід розуміти, що в будь-яку мить можете стати чиєюсь мішенню. Потрібно мати ліки та необхідні речі напоготові», інструктор з фізичної безпеки, тренер з невідкладної медичної допомоги Олексій Павлійчук.
  • «Якщо ваші тексти погано редагують, вам краще знайти іншого вичитувача. Ерудиція, постійна перевірка тексту, знання граматики та достовірність — найкращий рецепт на «медійній кухні», — медіатренер, викладач Інституту журналістики Андрій Юричко.

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right