Об’єктивне зображення процесу імплементації Угоди про асоціацію – запорука успішного журналістського матеріалу

14.12.2017  

У Черкасах 13 та 14 грудня 2017 року відбувся семінар «Імплементація Угоди про асоціацію Україна-ЄС: як працювати регіональному журналісту». Під час дводенного навчання учасники дізналися про актуальний стан імплементації, як писати в регіонах про реформи та євроінтеграцію, європейський досвід взаємодії медіа та влади. Також про те, як захищати право на отримання інформації. Як реформи в рамках євроінтеграції допомагають в роботі журналісту та як швидко і цікаво написати про стан речей у регіоні. Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Світлана Чернецька, Валерій Іванов, Андрій Юричко - спікери семінару

Валерій Іванов, президент Академії української преси заявив, що бачить перспективи імплементації всіх запланованих пунктів угоди Україна-ЄС. Разом із журналістами вони подискутувала щодо баченням сучасних політичних процесів в Європейському союзі, проявів політичного популізму. Зауважив, що лише сильна та незалежна преса нашої країни здатна наблизити нас до європейських стандартів. Також Валерій Іванов звернув увагу аудиторії на низький рівень довіри суспільства до медіа. Й серед причин її падіння є вина журналістів, які заради гарячих новин чи патріотизму нехтують стандартами подачі інформації, вдаються до пропаганди та маніпуляцій і через це втрачається довіра до галузі взагалі. Аналізуючи приклади роботи закордонних ЗМІ, він наголосив на тому, що багато країн у свій час стикалися зі схожими викликами, як сучасна Україна. І якраз досвід роботи медіа в такий складний період показує, наскільки важливо бути об’єктивним та неупередженим, чесним щодо свого читача та глядача і не слідувати за політичними гаслами.

Світлана Чернецька експерт ГО «Український центр європейської політики», зазначила, що писати на тему євроінтеграції нескладно, єдине, потрібно правильно підібрати приклади, які б зацікавили читачів. Наприклад, цікавими були б теми щодо програми енергоефективності, яка дозволить зекономити на вартості опалення взимку, або ж розподіл та правильна утилізація сміття, що призведе до зменшення шкідливого впливу на довколишнє середовище.

Світлана Чернецька

Андрій Юричко медіатренер, журналіст, викладач кафедри періодичної преси Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка розповів учасникам де шукати джерела інформації,  як цікаво оформлювати журналістський матеріал, на яких елементах сьогодні акцентується увага читача та глядача. У активній дискусії обговорили кроки реформування українських медіа, як прийняття нових законів впливає  на роботу журналіста, з якими труднощами сьогодні зустрічається журналіст у регіонах при виконані професійних обов’язків, як правильно подавати інформаційний запит та що роботи, якщо органи державної влади відповідь на запит ігнорують.   

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

Андрій Юричко (ліворуч) та Валерій Іванов (праворуч)

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right