«Набагато краще, коли ми, як професійні журналісти, даємо пояснення суспільству того, що відбулося, а не оцінку «чорне» чи «біле» – Олексій Мацука

06.10.2017  

5-6 жовтня 2017 року в Києві (етнокомплекс «Українське село») відбувся дводенний семінар для студентів та журналістів «Стандарти журналістики в умовах війни та кризи». Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Під час відкриття семінару президент Академії української преси Валерій Іванов наголосив на важливості дотримання професійних стандартів, тим більше під час гібридної війни. «Величезна проблема журналістики – брехня. І ми даремно думаємо, що люди цього не помічають. Тільки кожен 5-й українець довіряє медіа. А повернути довіру можна лише правдою» – зауважив він.

Валерій Іванов

Фундатор тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий, звернувшись до колег зазначив: «У новинній журналістиці не має бути позиції журналіста. Інша річ – аналітика або публіцистика, отут без позиції автора матеріал буде вихолощений».

Володимир Мостовий

Олексій Мацука, журналіст «Радіо Свобода», засновник «Суспільне телебачення Донбасу» наголосив на тому, що спочатку журналіст повинен дізнатися про усі можливі ризики, які очікують його у зоні бойових дій: «Журналіст – мішень для всіх. І спочатку ви маєте дізнатися про усі ризики, які несе в собі робота у зоні конфлікту, пройти підготовку. І якщо ви все ж таки потрапили на територію, де відбуваються бойові дії – слідуйте стандартам журналістики. Куди краще, коли ми, як професійні журналісти, даємо пояснення суспільству того, що відбулося, а не оцінку «чорне» чи «біле».

Олексій Мацука

На семінарі, в ході виконання практичних завдань, учасники шукали явні та можливі порушення професійних стандартів на прикладах, які мали місце у світовій практиці. Обговорювали юридичні та етичні обмеження для журналіста під час створення матеріалів на тему конфліктів. Приділили увагу соціальним мережам та їх впливу на формування суспільної думки. Розібралися у тому, як проводити інтерв’ю з постраждалими внаслідок конфлікту. 

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right