Мовні моделі, фактчекінг та чому медіа цим не користується - сесія АУП на тренінгу для журналістів НСЖУ

В Києві пройшов тренінг, організований Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та 🇨🇭 Представництвом "Женевський заклик" в Україні на тему "Роль медіа у посиленні дотримання норм Міжнародного гуманітарного права".

Під час тренінгу учасники дізналися про види збройних конфліктів, кваліфікацію російсько-української війни, правовий статус журналістів у збройних конфліктах, а також головні принципи Міжнародного гуманітарного права, розповідає телеграм-канал НСЖУ SPILKA News.

На тренінгу також відбулася коротка сесія представника Академії української преси, журналіста, медіатранера Андрія Юричка. Він розповів про використання великих мовних моделей у журналістиці. Під час виступу Андрій підкреслив, що, хоча мовні моделі та AI допомагають у перевірці фактів, на них не варто повністю покладатися без ретельної перевірки та посилань на інші традиційні джерела.

Під час сесії обговорили, як великі мовні моделі уже застосовуються у світових медіа і як українські редакції можуть використати їх для підвищення автоматизації своєї рутинної роботи.

"Живемо у час, коли нові винаходи неймовірно швидко змінюють редакційні підходи та увагу аудиторії, – сказав Андрій Юричко. – Українським регіональним редакціям важливо бути впереді, рухатися разом із своєю аудиторією та використовувати кожну можливість для впровадження чогось нового".

– АУП регулярно проводить подібні онлан та офлайн тренінги для журналістів та редакцій, щоб надихнути колег технологічно не відставати від кращих свтіових медіапрактик, – зазначив президент АУП, професор, доктор наук Валерій ІВАНОВ/Валерий Иванов.

Фото - Інформаційна служба НСЖУ, Лариса Портянко

#
«Мультимедійне онлайн-медіа «АУП-info»
(ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа: R40-00988)
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right