Медіашкола децентралізації відбулася в Хмельницькому

30.03.2018  

28-30 березня 2018 року АУП провела чергову Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів. у м. Хмельницький. 

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Сергія Чернявського та Анатолія Шалаєва.

Протягом трьох днів учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції Сергія Яцковського, директора Відокремленого підрозділу Хмельницького Центру Розвитку Місцевого Самоврядування та поспілкувалися з головою Чемеревецької ОТГ Олександром Собанем.

Директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський зазначив, що громада є успішною тоді, коли вона має фінансові ресурси. У порівнянні з минулим роком, план доходів на Хмельниччині перевиконується на 37 відсотків. Значну частину цих коштів складає плата за землю. Незабаром розпочнеться процес передачі землі об’єднаним громадам Хмельниччини після проведення інвентаризації. Звертаюся до голів ОТГ та журналістів з проханням бути присутніми, коли проходить процес інвентаризації, щоб завдання не виконувалося суто формально, «для галочки». Земля – це величезне джерело додаткових надходжень. Наприклад, у Волочиській ОТГ в ході інвентаризації в межах і за межами населених пунктів за 2 роки збільшили надходження по платі за землю на 11 мільйонів гривень.

Хмельницький Центр розвитку місцевого самоврядування має 8 експертів, підтримує діяльність в напрямку добровільного об’єднання громад, проводить семінари, бере участь у сесіях та громадських слуханнях на запрошення громад. Центр отримує величезний запит від громад на створення стратегій розвитку, оскільки більшість громад зрозуміли, що без розуміння мети і кінцевого результату неможливо розвиватися.

Олександр Собань, голова Чемеровецької ОТГ (яка додатково залучила 49 мільйонів гривень з різних джерел протягом останнього року) також відповів на запитання журналістів-учасників щодо розвитку своєї громади. За його словами, «Основними пріоритетами громади в минулому році були дороги, вуличне освітлення і соціально-культурні заклади (школи і дитячі садки). Цього року пріоритетом стало забезпечення водою, продовження будівництва доріг та зміцнення нашого комунального підприємства. Найбільша проблема при утворенні громади була і залишається кадровий потенціал. Ми шукали нових людей, котрі були готові реалізувати свої ініціативи. Наразі ми забезпечуємо фінансуванням освіти для майбутніх фахівців медичної, аграрної та інших галузей». 

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U–LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right