Грамотна людина володіє мовою, медіаграмотна – світом

26.04.2018  

У рамках Шостої міжнародної  науково-методичної конференції з медіаосвіти та медіаграмотності «Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні» студентка Київського міжнародного університету (КиМУ) Наталія Горбач, учасниця «Медіалабораторії» підготувала матеріали по завершенню заходу. 

_______________

Медіаграмотність та з чим її подають

Що таке медіаграмотність і для чого вона потрібна — про це йшлося на Шостій науково методичній конференції «Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні», що відбулася у Києві 20-21 квітня.

Організатором виступила Академія української преси в партнерстві з Міністерством освіти і науки України за підтримки Програми У-Медіа Інтерньюс-Нетворк та Deutsche Welle Academie.

Говорили не лише про роль медіаграмотності в умовах інформаційної війни, а й про вплив на громадян у медіапросторі.

Чому ж медіаграмотність потрібна  і чи потрібна взагалі — відповіді на головні питання уже перед вами.

ЧИМ МЕДІАГРАМОТНІСТЬ ВІДРІЗНЯЄТЬС ВІД ГРАМОТНОСТІ?

Ці поняття схожі та повʼязані, але не тотожні. Грамотна людина володіє мовою, медіаграмотна – світом, бо міцно стоїть на ногах в інформаційному потоці.

Медіаграмотність — «маяк» у світі медіа. Все частіше фейкові матеріали виглядають справжніми, вони написані структурно правильно. Спотворений опис дійсності, особливо, добре поданий, скидається на правду, але жодної користі свідомому громадянину не несе.

ДЛЯ ЧОГО МЕНІ ПОТРІБНА МЕДІАГРАМОТНІСТЬ?

Дезінформації найчастіше і найлегше піддаються пасивні «споживачі інформації». Медіаграмотність допомагає уникати обману, оскільки людина перевіряє, зіставляє та аналізує факти. «Активний споживач» розуміє, про що йдеться у статті чи відеосюжеті, і може його проаналізувати. Він відділяє факти від маніпуляції, розпізнає пропаганду.

До того ж, медіасвідома людина має свою точку зору та може відстояти її при нагоді, опираючись на перевірені факти.

На конференції президент Академії української преси, Валерій Іванов, зазначив, що кожен має право на отримання знань та навичок для розпізнавання фейків. Обізнаність про події у світі дозволяють людині робити адекватні висновки.

ЯК НАВЧИТИСЯ МЕДІАГРАМОТНОСТІ?

Усе просто — навчіться мислити критично. Достовірні медіа — це добре, але перевіряйте інформацію як мінімум у 5-ти джерелах.

Фахівці радять починати вчитися медіаграмотності з онлайн-курсів, які дадуть загальну картину світу медіа.

Робіть аналіз усього, що берете із потоку інформації. Медіаграмотність не формується швидко, проте вчитися ніколи не пізно. Удосконалюйтесь і не давайте вводити себе в оману!

 

Матеріал створений у рамках заходу «Медіалабораторія» Школи практичної журналістики Академії української преси, що підтриманий  Українським медійним проектом (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією Інтерньюс за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

 

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right