Конфлікти — сировина для журналістів: вчимося працювати з нею правильно

22.03.2018  

20-21 березня у Запоріжжі відбувся тренінг «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти». Захід організований Академією української преси за підтримки Black Sea Trust for Regional Cooperation, A Project of the German Marshall Fund of the U.S.

Як не піддаватися на маніпуляції? Як компетентно висвітлювати інформацію? Як ефективно перевіряти факти, що подаються сторонами конфлікту? Як зменшити мову ворожнечі в українських медіа? Як писати без штампів, стереотипів? Чи потрібно брати на себе місію примирення? На всі ці та інші питання медіексперти кваліфіковано дали відповідь під час дводенного тренінгу.

Андрій Коваленко

Відкриваючи захід, виконавчий директор Академії української преси Андрій Коваленко ознайомив учасників із діяльністю АУП. Окреслив основні цілі та майбутні перспективи проекту. Наголосив, що передумовами створення проекту «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти» стало те, що вже тривалий час українська журналістика втягнена в інформаційну війну: «У таких жорстких умовах для журналістів стає дедалі складніше працювати, не порушуючи професійних стандартів. Такі поняття, як повнота та актуальність інформації, її баланс і неупереджений характер, спотворюються. Використання мови ворожнечі, пропаганда та необ’єктивне висвітлення подій спричиняє катастрофічні для медіа наслідки: відсутність довіри до інформації, напругу в суспільстві, розпалювання ненависті в країні. Саме тому, дуже важливо поділитися із регіональними колегами міжнародним досвідом».

Володимир Мостовий

Засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», екс-голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий акцентував увагу на довірі до журналіста та факторах, що впливають на його репутацію: «Про щоб не писав журналіст він завжди писатиме про себе. Ви не сховаєте, як шило у мішку, свій культурний рівень, свою ерудицію. Навіть вибір теми —  вже передбачає суб'єктивізм. Головним пріорітетом для журналіста, завжди має бути робота над власним ім'ям. Часто читач шукає не тему, не жанр, а підпис, бо знає, що цій людині можна довіряти. Основою довіри є чесність, чітка аргументація, неупередженість та дотримання стандартів, зі сторони журналіста. Не втомлюйтеся все своє журналістське життя ставити собі просте запитання «що мені дає право судити людей?». Не плутайте чотири поняття: держава, суспільство, країна і народ. Це різні речі зі своїми нюансами».

Андрій Юричко

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко навів аудиторії практичні приклади із власного та світового досвіду. Детально розповів про стандарти професійної діяльності, права та обов’язки журналістів під час збору, обробки, поширення інформації та конкретно висловився відносно конфліктів: «Журналістика завжди пов'язана з конфліктами. Якщо немає конфліктів  до журналістів майже не звертаються. Інколи журналіст своїми діями може як прискорити розгортання суперечки, так його і призупинити її. Без конфлікту не буде журналістики. Найкращий матеріал —  там, де є розбіжності у поглядах, це факт. Але під час висвітлення конфліктної тематики головне завдання журналіста дотримуватися всіх, без включення, стандартів та правил. Просто підбирайте правильні факти. З якими ніхто не зможе посперечатися. Треба бути дуже обережним та думати наперед».

 

Також у рамках заходу відбудеться конкурс на кращий журналістський матеріал. Допомогу у його створенні учасники  мали змогу отримати під час тренінгу від професійних медіаекспертів. Матеріал має бути опублікований у ЗМІ, яке представляє учасник, або на іншому інформаційному ресурсі. По завершенню проекту, роботи журналістів будуть опубліковані у збірнику, присвяченому висвітленню питань конфліктів. Всі учасники можуть комунікувати між собою завдяки закритій групі у Фейсбуці.

Проект здійснюється за підтримки
Black Sea Trust for Regional Cooperation,
A Project of the German Marshall Fund of the U.S.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right