Переможці конкурсу від MYMEDIA та АУП побували на медіашколі у Києві

02.02.2015  

З 29 по 31 січня 2015 року 28 переможців конкурсу статей від MYMEDIA «Свобода. Демократія. Зміни» взяли участь у роботі медіашколи #FreedomUkraine, яка організована проектом MYMEDIA та МБФ «Академія української преси». Менторами стали 7 студентів Школи журналістики Українського католицького університету – Юлія Сосновська, Ганна Цупко, Володимир Волощук, Євгенія Резніченко, Олексій Коваленко, Валентина Балабанова та Ганна Стукало.
На конкурс статей від МУМЕDIA «Свобода. Демократія. Зміни» було надіслано 63 роботи, де з них вибрали 28 найкращих. Авторів, звичайних школярів віком від 14 до 17 років, жителів з майже всіх областей України було запрошено на медіашколу #FreedomUkraine до Києва. Спочатку відбулося знайомство зі своїми менторами та організаторами, а відразу після цього – розподіл учасників на мінігрупи та лекції.

Уникати оціночних суджень
Студенти Магістерської програми журналістики УКУ та Магістерської програми з медіакомунікацій УКУ розповідали школярам про те, що найкраще знали самі, а саме про створення якісного журналістського продукту. Також говорили про відмінність між журналістською статтею, науковою статтею та есеєм. Учасники добре запам’ятали, як відрізнити об’єктивні журналістські матеріали від оціночних, і чому при написанні статей треба поменше вживати слова «я».

Про демократію та зміни словами майбутнього покоління
Поговорили і про події в Україні, де школярі проявили не лише обізнаність в інформаційному просторі, а й подискутували про суспільне телебачення, свободу слова та демократичні зміни, які відбуваються в суспільстві. Власне, на такі ж теми вони писали свої статті та есеї. Зокрема, харківчанка Суламіта Карібова подала на конкурс статтю «”Гаряча точка” Слобожанщини», де аналізує події в Харкові 1 березня 2014 року. Денис Дрига, який донедавна жив у Донецьку, потім – у Маріуполі, а зараз – у Волинській області пише про зміни, які відбулися з ним, його містом, Україною, пише вільно і щиро, не боїться висловлювати свою думку. Кожен з цих дітей пише про свободу не від третьої особи, а від першої, кожен з них має свою точку зору на те чи інше спірне питання, і у багатьох вони сходяться. На медіашколі #FreedomUkraine зібралися однодумці, які знають чого хочуть у майбутньому. До речі, не всі з них хочуть бути журналістами. Їм до вподоби професії історика, юриста, філолога і, навіть, астрофізика.

Розваги медіашколи
Учасників медіашколи, окрім постійного навчання та роботи над своїми статтями, чекали розваги у київських музеях. Так, першого дня вони відвідали Музей Експериментаніум, де перевіряли свої знання з фізики з допомогою цікавих експонатів. Легко і весело. Наступного дня учасники побували у Музеї Івана Гончара на інтерактивній виставці «Творчість свободи: р(е)еволюційна культура Майдану», де послухали лекцію від Тетяни Матичак з проекту «StopFake» про боротьбу з неправдивою інформацією в Україні. Але найочікуванішою розвагою стала ніч у Музеї Івана Гончара. Там учасники медіашколи розмальовували велике полотно масляними фарбами, вечеряли кулешем, звареним на вогнищі, танцювали народні українські танці, пекли власноруч виготовлене печиво, робили ляльки-мотанки, дивилися фільми та ночували у спальниках прямо серед експонатів Музею.

«Не прощаємося!»
1 лютого учасники медіашколи роз’їхалися по своїх домівках у всі куточки України. Прощання було довгим, адже за ці дні всі між собою здружилися і розлучатися зовсім не хотілося. Учасники навіть намалювали «прощальний плакат», де кожен написав слова вдячності медіашколі. Багато хто ділився враженнями у соціальних мережах. «Дякую #FreedomUkraine за ці безмежно щасливі дні», – пише одеситка Юлія Татарчук. – Дякую за прекрасних людей, за незабутню атмосферу, за нічний Київ, за безсонні ночі, за Ремарка вголос о 5 ранку, за сльози, за щирі розмови, за найсмачнішу піцу, за найкращих у світі тренерів, за натхнення і за дивовижних людей, які стали чимось більшим, аніж просто знайомі». MYMEDIA та Академія української преси не прощається з учасниками, а чекає нових зустрічей у наступних медіашколах #FreedomUkraine!

Лада Голубєва

Слідкувати за нашими новинами можна на сторінках:

http://www.mymedia.org.ua/
/
www.honchar.org.ua
https://www.facebook.com/aupfoundation
https://www.facebook.com/freedomchoiceUA?fref=ts
www.facebook.com/honchar.museum
www.facebook.com/pages/Музей-Майдану
Хештег#FreedomUkraine

Підготовлено за підтримки програми MYMEDIA, яка фінансується DANIDA в рамках медіа лабораторії «Твій вибір #FreedomUkraine»

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right