Тренінг з фізичної та цифрової безпеки журналістської діяльності

04.04.2014  

З 28 березня по 2 квітня 2014 року в м. Буча Київської області відбулась серія тренінгів з фізичної та цифрової безпеки журналістської діяльності.
Тренінги були організовані «Українським медійним проектом» (У-Медіа). Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується «Інтерньюз Нетворк». Адміністрування тренінгів з безпеки журналістської діяльності здійснювала Академія української преси (АУП).

Захід проходив у три етапи, кожен з яких тривав два дні та складався з двох тематичних частин.
1 частина «Фізична безпека журналіста» - способи уникнення нападів, перелік кроків для збереження життя, якщо журналісти все ж таки потрапили під кулі, побої або були зім’яті натовпом, базові заходи безпеки редакцій, бойові прийоми при нападі, вибір безпечних й вигідних позицій під час репортажів з міста подій.
2 частина «Цифрова безпека» - захист електронної пошти та веб-сайтів від зламу, стеження, вірусів; кодування повідомлень; безпечне використання інтернет для пошуку інформації, захист комп’ютерів та смартфонів від вірусів.
Учасниками тренінгу стали 60 журналістів з різних регіонів України
Всім учасникам були подаровані флеш-накопичувачі та CD-ROMи із програмним забезпеченням для захисту комп’ютера.

Тренери з фізичної безпеки журналістської діяльності:
Раян Свіндалє (Ryan Swindale) – досвідчений тренер та консультант з питань безпеки та ризиків менеджменту, який співпрацює з Інститутом безпеки міжнародних новин (International News Security Institute) понад 23 роки. Раян проводив навчання та надавав консультації для британських та іноземних журналістів, зокрема в Африці, Ближньому та Середньому Сході, Азії; нещодавно - у Кенії та Азербайджані. Також проводив тренінги для керівників вищого та середнього рівнів Великої Британії та інших країн та має значний досвід у наставництві та супроводі спеціалістів, які щоденно працюють в небезпечних або ворожих умовах. Раян часто подорожує до місць напруги та військових конфліктів, де надає підтримку та проводить навчання з безпеки, в тому числі для журналістів. Раян має досвід розслідувальної роботи у зонах підвищеного ризику й проводив тренінги з розслідувань для журналістів. Пан Свіндалє є кваліфікованим тренером та інструктором з надання першої допомоги, в тому числі при підготовці викладачів з означеного кола тем.
Марк Жардіна (Mark Jardina) – директор з оперативної безпеки, який є одним з авторів тренінгу, який успішно проводив для журналістів Пакистану, Південного Судану та Афганістану.

Тренери з цифрової безпеки журналістської діяльності:
Дмитро Віталієв (Dmitri Vitaliev) - засновник та директор компанії eQualit.ie, яка має більш ніж 10-річний досвід з забезпечення цифрової безпеки, технологій конфіденційності та приватності переписки задля дотримання прав людини та незалежності медій. Дмитро є визнаним експертом у навчанні комп’ютерним технологіям, який проводив тренінги у більше ніж 30 країнах світу. Він є автором підручника «Цифрова безпека та конфіденційність для захисників прав людини» та був одним з керівників проекту «Безпека неурядових організацій». Дмитро працював над створенням мережі тренерів з безпеки в різних країнах, розробив навчальний план з комп’ютерних програм безпеки та регулярно публікує статті з розвитку технологій. Серед поточних проектів eQualit.ie, над якими працює Дмитро Віталієв, - «Інфраструктура для захисту сайтів від «провисання» й загарблення», «Школа з цифрової безпеки» та «Поліпшення аналізу даних».

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right