Fake is… вірити, що західне озброєння – це брухт, яким не вміє користуватись ЗСУ

04.09.2023  

Дискредитація західної військової допомоги Україні – одна з провідних пісень російської пропагандистської шарманки. З-поміж основних мотивів – фейки про те, що західна зброя, яка є військовою допомогою Україні, потрапляє до рук злочинних організацій і терористів, а те озброєння, яке доходить до українських військових, аж ніяк не допомагає на передовій, бо застаріле і поступається російським зразкам.

Мета подібної дезінформації – посіяти сумніви щодо доцільності такої допомоги серед громадян країн Європи та США, а відповідно зменшити обсяги або взагалі припинити постачання; підірвати довіру в громадян України до ефективності західної військової підтримки; та вкотре заспокоїти власне населення, створюючи паралельну реальність у якій «все йде за планом».

Перші подібні наративи російська пропаганда запустила після 2014 року. Відтоді вона періодично артикулювала про неконтрольовану роздачу зброї, розквіт кримінального бізнесу та вільний продаж гранат і автоматів Калашникова. Нині ворожі медіа пишуть, що на українських маркетплейсах за 80 тисяч гривень можна придбати американський ПТРК Javelin.

Тобто пропагандистські підходи не змінилися, варіюється лише «асортимент» та «вартість». А також тиск, із яким намагаються породжувати сумніви щодо України і переконувати Захід і весь цивілізований світ не допомагати надалі озброєнням.

Так, у діях російської пропаганди простежується певна закономірність і передбачуваність. Щойно українські військові отримують і успішно використовують американську або іншу західну зброю для посилення позицій та повернення окупованих територій, росіяни примножують меседжі про її незаконне використання або перепродаж третім країнам.

Паралельно ворожа пропаганда працює для того, аби применшити ефективність натовської зброї в Україні. Пропагандисти стверджують, що російська техніка перевершує західні аналоги, а замість доказів жахає аудиторію «великими втратами українців як у техніці, так і в живій силі».

Незважаючи на те, що Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки й оборони України неодноразово спростовував подібні фейки і Міноборони США офіційно заявило, що перевірка не виявила жодних порушень у використанні переданої зброї, роспропаганда активно продовжує перекручувати тему озброєння у своїх цілях.

Фейк 1. Призначена для України західна зброя потрапляє до рук бандитів і терористів по всьому світу

Країна-агресор з усіх сил намагається створити імідж України як «європейського лідера ринку нелегальної зброї та боєприпасів» та наголосити, що «зброя, якою Захід накачує Україну, зрештою опиняється в руках бандитів і терористів». Останнім часом до адресатів на Близькому Сході та Африці, російська пропаганда додала також Польщу та країни Балтії.

Відповідні наративи з'явилися в червні на сторінках інтернет-видань росії і союзної Білорусі, підтримані інформагентством «Белта» (найбільшим джерелом офіційної інформації в країні). До слова, її самопроголошений президент Лукашенко напередодні повномасштабного вторгнення неодноразово жалівся путіну, що «останнім часом Україна стала розсадником нелегальної зброї, яка проникає також на територію сусідніх держав».

Підіграла російським пропагандистам маніпуляція про зброю і від ізраїльського прем’єра. Біньямін Нетаньяху в інтерв'ю Jerusalem Post висловив побоювання, що будь-які системи, які будуть передані Україні, можуть бути використані проти самого Ізраїлю, оскільки є шанс, що вони потраплять до рук іранців. Потім додав: «Так сталося із західною протитанковою зброєю, яку ми зараз знаходимо біля наших кордонів». Йдеться про озброєння, яке передавалося раніше іншим країнам. Але через таке формулювання читач майже неодмінно розуміє, що до Ірану потрапила саме зброя, яка була надіслана в Україну.

Звісно, росіяни не втратили свій шанс. Адже фактично пролунав їхній наратив. Наступного ранку всі росЗМІ рясніли заголовками про західну зброю з України біля кордонів Ізраїлю.

Про «жахливі сценарії», що загрожують містам Європи через зброю з України, невпинно пише австрійське видання Exxpress. З минулого року з її статей німецькомовний читач дізнається, що зброя, яка постачається з Європи та США уряду Зеленського, потрапляє до рук європейських злочинців, а також до інтернет-магазинів кримінальних ділків, де окрім автоматів і ручних гранат є навіть зенітні ракети.

Посилюють ефект від прочитання такі згадки за текстом, як Stinger у руках ісламістських терористів, пограбування банку із застосуванням протитанкових Javelin, ворожнеча між бандами наркоторговців з автоматами, гранатами та бронежилетами. Характерно також, що для ілюстрації «товару» наводяться скріншоти з російського Telegram-каналу RVvoenkor – каналу «добровольців, волонтерів і військових кореспондентів «Русской Весны». Наївно вважати, що австрійське видання не знало про це і не перевірило джерело напередодні випуску матеріалу. Загалом зміст і тональність більшості матеріалів Exxpress про Україну – чи то про озброєння, зерно чи про переселенців – переважно негативні.

Картина смерті, корупції, торгівлі зброєю, намальована оглядачем Пабло Йофре Леаль у статті для іспанського Rebelión одразу здобула позитивну оцінку від російської пропаганди. Автор закликав Захід «винести уроки зі свого негативного досвіду в Афганістані, Іраку, Лівії, де поряд з відповідальністю за мільйони смертей є відповідальність за формування терористичних угруповань, поширення мільйонів одиниць зброї та посилення глобальної нестабільності».

Фейк 2. Захід відправляє в Україну брухт замість зброї

 Також росіяни поширюють дезінформацію про те, що НАТО постачає Україні стару неефективну зброю, аби «очистити склади». Іноді це взагалі «рухлядь і металобрухт». Тактикою обрали цитувати проросійськіх західні ресурси із подальшим поширенням у росЗМІ. Ось тільки на практиці ці ресурси виявляються або маргінальними блогами, або взагалі фейковими медіа.

Серед таких – American Thinker, де публікується оглядач під псевдонімом Роджер Сміт і поширює думку, що США надсилають Україні списане озброєння, оскільки це дешевше за його утилізацію.

Ще один приклад – польський Niezależny Dziennik Polityczny. Щодо нього журналісти з'ясували, що це – сайт, який імітує польське медіа, а редактор видання – вигадана особа.

Цікавим є той факт, що ще донедавна російські пропагандисти дорікали НАТО в протилежному: нібито Організація постачає Україні свою нову зброю, щоб перевірити її. Тобто Україна начебто була «полігоном для випробувань».

Насправді, західний світ продовжує рішуче підтримувати Україну в її боротьбі з російським агресором. І в той час, коли Сполучені Штати, ЄС і партнери по НАТО надають танки Leopard і Abrams, бойові машини піхоти Bradley і бронетранспортери Stryker, росіяни намагаються нівелювати і дискредитувати військову допомогу Заходу, переконуючи українське суспільство, що вона лише шкодить українським військовим.

Фейк 3. Українці все одно не вміють користуватися цією зброєю

Для поширення цієї тези використовуються різноманітні канали і методи – від маніпулятивного тлумачення статей з провідних міжнародних ЗМІ і зміщення акцентів до лояльних кремлю «експертів».

Так, наприклад, коли The New York Times пише, що країни НАТО модернізували арсенал України і інколи потужна зброя досягає України швидше, ніж ноу-хау щодо її використання, в інтерпретації росіянами це одразу має вигляд: «США дають українцям зброю, якою українські військові не вміють користуватися». А відтак ставиться під сумнів важливість передавання Україні сучасних озброєнь.

Частиною пропагандистської кампанії стали дописи і публікації американського проросійського експерта Скотта Ріттера. Його «експертизу» дуже люблять цитувати проросійські ресурси. В інтерв'ю YouTube-каналу Judging Freedom він називає техніку, що надходить в  Україну, «сміттям» і водночас дорікає США, що «правильніше було б модернізувати радянську техніку, якою ЗСУ вміють користуватися».

Приклад з Ріттером свідчить, що будь-яке твердження, оприлюднене експертами чи аналітиками, навіть західними, не можна сприймати за чисту монету і останню інстанцію – вся інформація потребує критичного мислення і перевірки.

Фейк 4. росія вже давно все знищила

 Під парасолькою наративів про озброєння для України є ще один, який росіяни активно поширюють, – західна зброя і техніка не забезпечують жодних можливостей для України. Бо, мовляв, «метал в Європі робити не вміють» і взагалі, «один російський танк самотужки розбиває колону техніки ЗСУ».

На «підтвердження» цьому Telegram-канали, як-от «Военный осведомитель» та «Военкоры русской весны», тиражують кадри нібито з полю бою. Їх підхоплюють інші Z-канали в Telegram, VK, «Комсомольская правда», Lenta.ru та інші росЗМІ, які на основі цього відео продукують контент в себе на YouTube. Кількість переглядів обчислюється мільйонами. Проте навіть самі росіяни пишуть у коментарях після перегляду, що з відео геть нічого не зрозуміти. Навіть якщо дивитися зі звуком. Тим не менш, воно просувається далеко за межі російськомовного сегменту – аж до Індії, де його публікує, приміром, англомовне Hindustan Times на свою майже 6-мільйонну аудиторію.

До цього ж наративу – бравадні повідомлення про те, як російські військові знищують HIMARS, а «Ланцет» вражає станцію радіолокації сучасного німецького ЗРК IRIS-T. Загальний контекст таких повідомлень, що активно підтримується ботами в коментарях до них – на кожну натовську бронетехніку є по три безпілотники, тож її знищення – справа часу.

Вочевидь, кампанія має на меті привести читача до висновку, що західна зброя та технології значно поступаються російським за якістю і кількістю. Хоча, навпаки, британське Financial Times в одному з матеріалів навело порівняння зброї класу НАТО з Mercedez-Benz, а зброї Росії – із застарілим автомобілем радянських часів.

Звісно, така ситуація не влаштовує росію, яка має «другу армію світу» і до того ж позиціонує себе як високотехнологічна країна. Там підрахували і відзвітували, що ніби ліквідували вже близько 40 % західної військової допомоги, надісланої в Україну країнами НАТО.

Необхідно ще раз відмітити, що одна з особливостей російської пропаганди – просувати свою «альтернативну» реальність та поширювати якомога більше вигідних для себе версій. Щоб поставити під сумнів доцільність постачань і, зрештою, зірвати військову допомогу Україні.

ВИСНОВКИ

На росії переконані, що Україна досі не розгромлена і не здалася тому, що її підтримує Захід. А на зовнішню політику західних урядів реально впливають суспільства цих країн, точніше виборці. Відтак росіяни намагаються впливати на звичайних жителів країн Заходу, аби дискредитувати Україну та покласти край військовій і фінансовій підтримці.

Часто російські пропагандисти залучають іноземні медіа і вкидають багато різних сумнівів і причин щодо того, чому Україні не потрібно допомагати. Ба більше, інколи власноруч створюють і підтримують за кордоном інформаційні сайти, як-от вже згаданий Niezależny Dziennik Polityczny або мультимовний SputnikGlobe із офісами у Вашингтоні та Пекіні, для поширення потрібних наративів.

Російська інформаційна машина намагається переконати також і українське суспільство в безперспективності військової допомоги з боку Заходу і посіяти сумніви в подальшій перемозі. Для цього нерідко використовують ім'я західних медіа, аби підкріпити свій фейк чи маніпуляцію і розповісти, що Захід втомився підтримувати Україну, зневірився і таке інше.

Потрібно зазначити, що простежується певна закономірність у діях пропагандистської машини – активність фейкометів у питаннях західної зброї для України припадає на періоди, коли в росіян немає вагомих перемог на реальному фронті, натомість є успіх в діях українських військ.

Утім, безумовно, кремль більш далекоглядний і працює на перспективу. Тож наразі ми знаходимося на тому етапі інформаційної війни, коли важливо протидіяти як на українському, так і на глобальному рівні «сумнівам», що їх сіє російська пропаганда. Водночас створювати свій порядок денний і комунікувати, чому Заходу варто підтримувати Україну і які спільні цілі та цінності нас поєднують.

 

 

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right