Fake is… вірити, що Україна виводить армію комарів

16.08.2023  

Fake is… вірити, що Україна виводить армію комарів

«В Україні діють американські лабораторії, де триває розроблення біологічної та хімічної зброї» — один зі стійких дезінформаційних наративів, який активно використовує рф упродовж останніх років. У тому числі — для виправдування «спеціальної військової операції» в Україні.

Згадаймо, приміром, як через кілька днів після повномасштабного вторгнення на офіційній сторінці російського МЗС у Twitter з'явилась заява про нібито знайдені докази «екстреної очистки, проведеної київським режимом для знищення слідів військово-біологічної програми в Україні, фінансованої міністерством оборони США».

До слова, саме у Twitter на початку війни з’явився обліковий запис прихильника теорії змови QAnon, який опублікував карту з позначенням нібито місць розташування біолабораторій в Україні. Незабаром акаунт видалили, але допис встигли ретвітнути тисячі разів. До того ж, російську дезінформацію підхопили інші промоутери спільноти QAnon.

З метою легітимації вторгнення до України російська пропаганда вибрала тактику поширення заяв від офіційних осіб, із-поміж яких — очільник зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров, кремлівський секретар Дмітрій Пєсков, генерал-майор Ігор Конанєшков, які навперебій озвучували відповідні наративи. Спікерів обрали невипадково — із розрахунком на те, що до керівництва країни та військових є найвищий рівень довіри аудиторії і вони матимуть найбільше охоплення як всередині країни, так і на міжнародній арені. Подібний підхід полегшує розповсюдження оповідок і наративів.

Паралельно пропагандистська машина запустила кампанію в соціальних мережах. Аби оцінити масштаби її просування, ми проаналізували медіа і виявили, що за запитом «биолаборатория» і «биологическое оружие» поширено понад 140 000 посилань на відповідні публікації та дописи. І це тільки за період з 24 лютого по 30 квітня 2022. Більшість походять безпосередньо з російських джерел.

На жаль, «небезпечні патогени» цього наративу швидко розповсюдилися далеко на Схід і Захід. Так, у Китаї, який де-факто підтримав російську брехню щодо біологічної зброї в Україні,  державна China Global Television Network активно оприлюднювала матеріали із заголовками на кшталт «США повинні відкрити інформацію про свої біологічні лабораторії в колишньому СРСР» або «Китай закликає США розкрити більше деталей про біолабораторії в Україні». Тим часом на іншому континенті — у США — тему підхопив Такер Карлсон, ведучий каналу Fox News, і вона подекуди знайшла прихильну аудиторію серед ультраправих.

Після того, кремль надіслав російським ЗМІ та коментаторам «рекомендації щодо висвітлення подій» і вказівку використовувати відео Карлсона «наскільки це можливо».  Так звані «темники» нікуди не поділися і широко використовуються як інструмент російської пропаганди.

Не виключено, що їх отримали і дружні до кремля білоруські ЗМІ, які в унісон тиражували твердження, що «російська дезінформація виявилася правдою».

Фейк 1. США розробляють біологічну зброю в Україні, а Путін втрутився, щоб знищити цю зброю і врятувати світ

Не здобувши швидкої перемоги над Україною та зазнавши численних невдач, кремль розширив свою дезінформацію у відчайдушній спробі підтримувати «виправданість» воєнних дій, вимальовуючи небезпеки зі сторони України та перекладаючи роль агресора на Сполучені Штати.

Ба більше, минулого тижня на офіційному сайті держдуми рф виклали «свіжі» результати розслідування «із доказами незаконної реалізації американської біопрограми». Спеціально створена комісія ніби встановила, що в Україні діють понад 50 американських біологічних лабораторій, основні —  у Львові, Одесі, Харкові, Києві.

Також у лексиконі російської пропаганди з'являється новий термін — акт біологічного тероризму. Він застосовується в контексті дій «проти як військових, так і мирних жителів на Донбасі». Як приклад росіяни наводять, «дітей у школі Луганська, на територію якої скинуто купюри, заражені живим штамом азіатського туберкульозу».

Вдаючись до цієї тактики, пропагандисти, по-перше, схиляють свого читача до жалю і співчуття, які найбільшою мірою  люди проявляють саме щодо дітей. По-друге, сприяють нагнітанню ситуації та страху, розпалюванню тривоги серед суспільства, зокрема на окупованих територіях.

У найближчих планах агресора — ініціювати міжнародне розслідування діяльності американських біолабораторій на території третіх держав. Активну роль у цьому має зіграти знов-таки російське МЗС, що давно перетворилося на головний рупор кремлівської пропаганди на міжнародній арені.

Офіційні представництва США та України неодноразово протягом багатьох років спростовували теорії змови про лабораторії та розповідали про роботу, яка насправді виконується. ООН також заявила, що не отримала жодного підтвердження звинувачень росії на адресу України.

Фейк 2. Сполучені Штати співпрацювали з Україною, щоб навчити армію перелітних птахів, комарів і кажанів проносити біологічну зброю в росію

Це мабуть найкомічніший і найабсурдніший російський фейк у загальній канві про біологічну зброю.

До слова, згадка про пернатих, комарів, сарану в ЗМІ поширюється у різних контекстах. Найпопулярнішими в росЗМІ та пабліках з початку війни стали птахи (3 810 згадок), за ними йдуть комарі (2 178), і найменше в медіа розійшлася версія про бойову сарану (212).

Комунікували цю тему і через представників російської культури – ще один ефективний прийом пропагандистів. Вони залучають до поширення фейків прихильних лідерів думок. Найбільш відомий меседж про птахів був у режисера Микити Міхалкова. У розмові з журналістом телеканалу «Звезда» він заявив, що у світі відбувається не війна росії з Україною, а «глобальний наступ на російську цивілізацію» і «абсолютно фашистська спроба знищення слов'янського етносу як такого».

«Там ще готувалась біологічна зброя, яка випробовувалась на добровольцях-українцях, а ще плюс до того, птахів цим інфікували… прораховувалася їхня траєкторія перельоту через росію…»

Цей коментар можна було б сприйняти за жарт, якби не офіційна позиція росії та свідоме бажання «протягнути» інсинуації на міжнародній арені. У листопаді 2022 року в ООН доповідав постпред росії Василь Небензя. Він говорив, що в Україні на замовлення США шукають способи, як доставляти хвороботворні організми до росії, причому не лише за допомогою пернатих.

Водночас пропагандистське РІА «Новості» підготувало відеорепортаж, як Україна використала сарану для знищення посівів на окупованій території Луганської області та регіонах росії.

Варто зауважити, що російська пропаганда паралельно пропрацьовує ще одну сюжетну лінію — знищення слов'янського етносу. І це добре простежується й у наведеному коментарі Міхалкова, і в чисельних заявах начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту російських військ Ігоря Кириллова про те, як спонсоровані США лабораторії в Києві, Харкові та Одесі працюють над небезпечними патогенами, здатними вибірково вражати різні етнічні групи, зокрема слов'ян.

Тобто застосовується тактика побудови іміджу росії як жертви або мішені, проти якої хочуть застосувати біологічну зброю.

Фейк 3. У солдатів ЗСУ знайшли «супербактерії», які стійкі до антибіотиків

Бактерії знайшли благодатний ґрунт в російських медіа та Telegram-каналах. Пропагандисти стверджують, що у бійців Збройних Сил України знайшли «супербактерії», які заважають лікуванню поранених і взагалі з'їдають українців живцем. Під це твердження «підтягнули» як першоджерело статтю в іспанській El Pais із посиланням на німецьких лікарів. Центр протидії дезінформації одразу повідомив, що це фейк. 

Стаття дійсно опублікована і присвячена проблемам лікування в зоні бойових дій з урахуванням браку ресурсів і стерильності в Україні та Іраку. До того ж, в ній йдеться, що лікарі працювали не з військовими, а пораненими цивільними. Утім висновки пропагандистів збігаються до наступного: «Українські бійці служать подвійною службою: і гарматне м'ясо, і лабораторні щури водночас».

Усе це спрямовано на те, щоб налякати та демотивувати українських військових, пригнітити їх на тлі кампанії з мобілізації.

Царьград ТВ: «Скоріш за все, вітер дме з американських біолабораторій на території України. Напевно, там виростили смертоносний організм».

«Новину» поширили через великі російські медіа, як-от «Южный федеральный», Украина.ру, «Первый русский», Царьград ТВ. До речі, останнє видання оцінює аудиторію свого сайту в понад 3,5 млн унікальних відвідувачів на добу і понад 57 млн користувачів на місяць. Тобто кожен третій житель росії читав новини цього ресурсу у квітні 2023 року, коли поширено фейк.

У цій же орбіті існує ще кілька фейків. Перший — в Україні збирають зразки ДНК українських бійців і передають США для створення біологічної зброї. Другий — ДНК збирають в росіян і китайців, щоб атакувати залежно від раси.

Для більшої переконливості джерелом інформації призначили західного «експерта» і «ексофіцера армії США» Станіслава Крапивника, який насправді народився в Луганську і нині живе в росії.

Іншим джерелом став американський діяч Роберт Френсіс Кеннеді-молодший, відео з яким влучно підхопила та розтиражувала російська пропаганда — схожий прийом раніше відпрацьовано з відео Такера Карлсона, Fox News. Тож бачимо, для своїх фейків окупанти часто використовують бездоказові заяви окремих публічних американців. Це – характерний «почерк» російської пропаганди.

Фейк 4. Українські центри комплектування посилено вербують жінок-хіміків і біологів

Дезінформацію про посилену мобілізацію жінок в Україні, насамперед із хімічною та біологічною освітою, активно поширюють пабліки на окупованих територіях. Зокрема, подібні заяви лунали з уст представників так званої ЛНР і поширювалися через офіційні медіа та Telegram.

«Відзначається збільшення попиту на тих, хто мав громадянську освіту в галузі хімії, біології, біотехнології, ветеринарної медицини», – розповіло джерело у погонах – підполковник Народної міліції ЛНР у відставці Андрій Марочко

Для чого це робиться? Щоб підсилити провідний наратив, що Україна у такий спосіб готується до застосування біологічної чи хімічної зброї. З іншого боку, щоб дезорієнтувати українське суспільство.

ВИСНОВКИ

За допомогою вигаданих історій про «нацистів», «біолабораторії» та «створення ядерної зброї» пропагандисти готували ґрунт для повномасштабного вторгнення в Україну, а зараз підживлюють його новими деталями.

Дотримуючись практики Радянського Союзу, росія просувала дезінформацію про біологічну зброю на кількох багатосторонніх форумах. Зокрема, зловживала своїм статусом постійного члена Радбезу ООН, щоб перехопити порядок денний та просувати свої безпідставні заяви щодо ймовірних лабораторій в Україні.

Методи поширення такого роду дезінформації також не нові. Офіційні особи роблять гучні заяви, які сумлінно повторюють офіційні російські державні ЗМІ, а також цитують медіа за кордоном, адже не можуть оминути увагою офіційну заяву тієї чи іншої держави. Тим паче, коли йдеться про таку резонансну тему. Потім десятки вебсайтів і Z-каналів в соціальних мережах розповсюджують дезінформацію далі, розвивають її, додають нові подробиці тощо. 

Також російська пропаганда влучно використовує заяви американських діячів, а потім їх масштабує через офіційні ЗМІ та кишенькові канали в Telegram. Серед її інструментів – так звані «темники», а серед характерних прийомів – фальшиве трактування, використання метафор із негативним забарвленням, нагнітання ситуації тощо.

Тема про біолабораторії циклічна і не сходить зі сторінок російських ЗМІ дотепер, нині кількість згадувань порівняно з березнем-квітнем 2022 року в рази менша.

Водночас європейські та американські партнери неодноразово наголошували, що продовження росією звинувачень України в намірі застосувати хімічну чи біологічну зброю може вказувати на аналогічні плани країни-агресора. Адже росія часто звинувачує інших саме в тому, що робить сама.

 

 

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right