Діти «з пелюшок» приймають моделі поведінки, які їм пропонують медіа - Інна Іванова

16.12.2017  

«Без критичного мислення сьогодні не може бути ні дитини, ані людини»  – сказала Наталя Хоменко, вчителька початкових класів із Краматорська (Донецька область) на початку семінару «Критичне мислення та медіаграмотність в початковій школі», коли учасники визначали свої очікування. 

Цим семінаром (15-16 грудня, с. Зазим’я, Київська обл.) Академія української преси (за підтримки Програми У-Медіа Інтерньюс Нетворк та в партнерстві з Міністерством освіти і науки України), яка з 2011 року упроваджує медіаосвіту і медіаграмотність в Україні, розпочала працювати з новою аудиторією – представниками шкіл, які пілотують новий Державний стандарт початкової школи. Розуміючи, що тема запитувана, адже вже з 2018 року початківці мають навчати дітей основам аналізу медіатекстів, все одно були приємно вражені отримавши більше десяти заявок на одне місце.

Тренерами виступили викладачі-практики, випускниці Літніх шкіл медіаосвіти і медіаграмотності АУП, Валентина Потапова, Галина Дегтярьова та Інна Іванова. Найбільшим відкриттям для учасниць стало те, що критичне мислення є одним з центральних концептів медіаграмотності. Особливий відгук отримав майстер-клас Інни Іванової, заступника директора з НВР Першотравенської загальноосвітньої школи №2 Дніпропетровської області, яка довела, що діти «з пелюшок» приймають моделі поведінки, які їм пропонують медіа, де герої не відчувають болю, страху тощо, тому не лише вчителі чи батьки, а, власне, суспільство повинно забезпечити можливість засвоєння навичок критичної автономії від цих моделей.

Олена Іванова, вчителька зі Львова наприкінці подякувала тренеркам і організаторам за шляхетність: «… що може бути чесніше і шляхетніше, аніж ділитися тим, що ти досконало знаєш».

Учасниці пообіцяли, що знання не замкнуться на них, а творча медіаосвітня майстерня зі Львівщини вже готується передати набуте 87 тренерам Нової української школи.

Словом, всі дружньо погодилися з тим, що якщо медіаграмотність буде упроваджена в кожній українській школі, то з українським суспільством все буде гаразд.

МАТЕРІАЛИ ЗАХОДУ >>>

Проведення цього заходу, а також весь проект з впровадження медіаграмотності в країні мали підтримку американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюс. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Академії української преси та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюс.

   

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right