День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ресурси для освітян від АУП та МОН

16.05.2024  

16 травня 2024 року Академія української преси провела ефір, присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Захід був спрямований на освітян та мав на меті вшанувати пам'ять жертв геноциду, а також забезпечити освітні заклади необхідними ресурсними матеріалами. Пам’ятаймо про трагічні сторінки історії!

Оксана Волошенюк, викладачка кафедри кінознавства КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого, експертка з медіаосвіти АУП підкреслила важливість збереження колективної пам'яті: «Пам'ять — це збереження, збагачення, тяглість. Чим більше ми володіємо джерелами, які уможливлюють пам'ять, тим більше з нами пам'яті, особливо колективної».

Раїса Євтушенко, головна спеціалістка Директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України наголосила на значущості цього дня: «Депортація кримських татар з Криму в 1944 році визнана геноцидом кримськотатарського народу, а 18 травня встановлено Днем пам'яті жертв геноциду. Цього року на державному рівні проводитимуться меморіальні заходи з нагоди 80-ї річниці депортації. На превеликий жаль, Україна є територією трьох геноцидів: Голодомор, Голокост та депортація кримських татар й інших корінних народів».

Станіслав Цалик, історик та письменник, розповів про трагічні події 1944 року, коли Сталін наказав депортувати кримських татар ще до звільнення Криму від німецьких військ. Він підкреслив, що ця депортація стала початком тривалої політики переселення, яка мала на меті знищення національної ідентичності: «Сталін задумав цю депортацію ще перед тим, як Крим звільнили від німецьких загарбників. Коли Червона Армія увійшла до Криму, почалася велика брехня, щоб виправдати майбутні дії».

Під час презентації експертами було зроблено особливий акцент на паралелях між минулими подіями та сучасними загарбницькими діями РФ на окупованих територіях України.

Олександр Мокрогуз, завідувач кафедри викладання і методики суспільних дисциплін Чернігівського ОІППО К. Д. Ушинського, доцент, кандидат педагогічних наук представив навчально-методичний посібник «Нариси з історії Криму (2015-2022): додатковий матеріал для вчителів 10 класу загальної середньої освіти, викладачів педагогічних вишів». Посібник містить конспекти лекцій, візуальні матеріали та методичні поради для вчителів, щоб допомогти учням краще зрозуміти трагедію депортації та її наслідки.

Онлайн-захід завершився обговоренням сучасної ситуації в АР Крим та важливістю збереження української ідентичності на окупованих територіях.

Академія української преси, сподівається, що наші посібники, допоможуть вчителям і учням краще зрозуміти та зберегти пам'ять про ці події.

Переглянути прямий ефір від 16.05.2024 на Facebook

Ресурси, рекомендовані до використання під час проведення уроків До Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Конспект заняття «ДЕПОРТАЦІЯ З КРИМУ ТАТАР, НІМЦІВ, БОЛГАР І ВІРМЕН. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДСТВА».
https://medialiteracy.org.ua/konspekt-zanyattya-deportatsiya-z-krymu-tatar-nimtsiv-bolgar-i-virmen-zlochyny-proty-lyudstva

Серія посібників  АУП Нариси з історії Криму (8–11 кл.)  показує, як провадилася цілеспрямована колоніальна політика Російської імперії та СРСР в 18-21 ст., якими аргументами вже в 21 ст. Росія виправдовувала окупацію Криму, як ширилися два пропагандистські міти, як переслідувалися кримськотатарські активісти та інакодумаючі. 

Серія включає в себе: 

Серія включає в себе: 

1. Нариси з історії Криму (2015-2022): додатковий матеріал для вчителів 10 класу загальної середньої освіти, викладачів педагогічних вишів: Навчально-методичний посібник / Цалик С. М., Мокрогуз О. П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2023. — 89. с.

https://medialiteracy.org.ua/narysy-z-istoriyi-krymu-2015-2022-navchalno-metodychnyj-posibnyk/ 

2. Нариси з історії Криму у ХХ-ХХІ ст.: 1990–2014 рр.: додатковий матеріал для вчителів для 11 класу загальної середньої освіти. Навчально-методичний посібник / Цалик С. М., Мокрогуз О. П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В., Євтушенко Р. І. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2022. — 65 с. 

https://medialiteracy.org.ua/narysy-z-istoriyi-krymu-u-hh-hhi-st-1990-2014-rr-dodatkovyj-material-dlya-vchyteliv-dlya-11-klasu-zagalnoyi-serednoyi-osvity-navchalno-metodychnyj-posibnyk/ 

3. Нариси з історії Криму у ХХ ст.: 1939–1990 рр.: додатковий матеріал для вчителів для 10 класу загальної середньої освіти. Навчально-методичний посібник / Цалик С. М., Мокрогуз О. П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В., Євтушенко Р. І. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2021. — 71 с.

https://medialiteracy.org.ua/narysy-z-istoriyi-krymu-u-hh-st-1939-1990-rr-dodatkovyj-material-dlya-vchyteliv-dlya-10-klasu-zagalnoyi-serednoyi-osvity-navchalno-metodychnyj-posibnyk/  

4. Історія Криму першої половини ХХ ст. Нариси. Навчальний посібник 10 клас. / Цалик С. М., Мокрогуз О. П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В., Іванова В. Ф., Євтушенко Р. І. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2020. — 66 с. 

https://medialiteracy.org.ua/istoriya-krymu-pershoyi-polovyny-hh-st-narysy-navchalnyj-posibnyk-10-klas/

5. Посібник «Нариси з історії Криму XVIII – початку XIX ст.: додатковий матеріал для вчителівдля 7-8 класів загальної середньої освіти» / Цалик С.М., Мокрогуз О.П., Волошенюк О.В. / За редакцією Волошенюк О. В., Іванова В.Ф., Євтушенко Р.І. — Київ : АУП, ЦВП, 2019. —  71 с.

https://medialiteracy.org.ua/posibnyk-narysy-z-istoriyi-krymu-xviii-pochatku-xix-st-dodatkovyj-material-dlya-vchyteliv-dlya-7-8-klasiv-zagalnoyi-serednoyi-osvity/  

Посібники пропонують низку завдань з формування навичок верифікації джерел, зокрема візуальних, і критичного мислення. Авторський колектив об’єднав відомого історика та есеїста Станіслава Цалика та експертів Академії української преси.

Викладачі, вчителі, які використають матеріали посібників для проведення заняття і заповнять коротку анкету-апробацію, отримають електронний сертифікат від МОН України та АУП щодо підвищення кваліфікації лінк на форму.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right