Децентралізація – це не лише об’єднання громад

17.03.2018  

14-16 березня 2018 року АУП провела сімнадцяту Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у Миколаєві.

Захід організований Академією української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Сергія Чернявського та Лілії Атнажевої.

Протягом триденного тренінгу учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експертів Відокремленого підрозділу Миколаївського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування Юлії Почебут та Миколи Дурмана.

Юлія Почебут

Радник з питань комунікації Миколаївського Центру Розвитку місцевого самоврядування Юлія Почебут розповіла учасникам про діяльність Центру та зазначила головні цілі у роботі на посаді радника з питань комунікації: «Моїми обов’язком є провести ефективну інформаційно-роз’яснювальну кампанію щодо переваг та перспектив реформи децентралізації. Надати правильну підтримку у кризових ситуаціях головам громад, депутатам під час комунікації з населенням та між собою. Робимо все для того, щоб громади максимально грамотно висвітлювали свою діяльність. Вміли співпрацювати зі ЗМІ та правильно  позиціонували себе в суспільстві».

Микола Дурман

Експерт з питань регіонального розвитку Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування Микола Дурман проінформував учасників щодо діяльності Центру саме на місцевому рівні: «Місія нової регіональної політики  – покращити життя людей. Завдання на місцевому рівні – створення позитивної економічної динаміки, збереження довкілля, сталий розвиток територій, поліпшення внутрішніх умов та зростання інвестиційної привабливості. Зі свого боку я надаю консультативно-методичну допомогу. Притримуюсь таких принципів: компетентність та доброчесність. Труднощі вдається подолати завдяки самонавчанню, обміну досвіду».

Іван Рубський

Також у рамках заходу відбулася прес-конференція з Головою Баштанської ОТГ Іваном Рубським. Він ознайомив учасників з роботою своєї громади та зазначив наступне: « Ми працюємо з багатьма інвесторами. Це і американські, і європейські, також багато залучається і вітчизняних інвестицій. У нас багато людей. У минулому році, до нашої громади ми залучили 50 мільйонів  гривень за рік».

Лілія Атнажева

Експерт з децентралізації, з 10-річним досвідом проведення тренінгів з місцевого розвитку, розробки стратегій розвитку, написання проектів Лілія Атнажева детально розставила основні акценти щодо реформи децентралізації та її процесів: «У нас побутує думка, що децентралізація=об’єднання. Насправді, поняття децентралізації значно ширше. Це передусім, передача повноважень, ресурсів та відповідальності з державного на місцевий рівень. Тобто, від державних органів до органів місцевого самоврядування. Якщо щось може бути краще виконано на місцевому рівні, то це треба передати на місцевий рівень. Процеси децентралізації у нас відбуваються в різних сферах, не тільки в напрямку щодо об’єднання громад та місцевих бюджетів».

Сергій Чернявський

Медіаексперт, член ради директорів Української асоціації видавців періодичної преси Сергій Чернявський  зокрема, акцентував увагу  на медіаменеджменті, контенті та цільовій аудиторії видання: «Успіх видання залежить від «попадання» матеріалу в цільову аудиторію. Усе починається з правильного позиціонування. Зі створення грамотного змісту, який орієнтований на певну цільову аудиторію видання. На жаль, поширеною практикою в Україні є те, що у видавців немає розуміння для якої цільової аудиторії він працює».

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right