Члени Громадської ради при Комітеті Верховної ради з питань свободи слова, висловили глибоку стурбованість у зв'язку з останніми подіями навколо Суспільного мовника.

01.05.2024  

Члени Громадської ради при Комітеті Верховної ради з питань свободи слова, висловили глибоку стурбованість у зв'язку з останніми подіями навколо Суспільного мовника.

Це підтвердив член громадської ради, президент АУП, професор Валерій ІВАНОВ.

Громадської ради при Комітеті Верховної ради з питань свободи слова оприлюднила відкрите звернення до до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та до керівництва фракції "Слуга народу".

- В рамках телемарафону "Єдині новини" лунають пропозиції вилучити Суспільне з прайм-тайму і віддати його квоту іншим телеканалам, – йдеться у зверненні. – І це попри те, що за даними моніторингів, які здійснює низка громадських організацій, саме Суспільне демонструє найвищий рівень дотримання журналістських стандартів, запрошує до ефірів представників різних політичних сил і надає глядачам збалансовану інформаційну картину. Як свідчать дані соціологічного дослідження “Барометр”, довіра до нього зросла з 60,5% у 2020 році до 86% у 2023 році.
Також викликає серйозне занепокоєння постійне недофінансування Суспільного, і такий ризик залишається на наступний 2025 бюджетний рік, всупереч вимогам Закону "Про суспільне мовлення".

- Ми переконані, що Суспільний мовник сьогодні виконує надзвичайно важливу місію - надає громадянам якісну, об'єктивну і неупереджену інформацію про події в Україні та світі. Суспільне є запорукою свободи слова, плюралізму думок і демократичного розвитку нашої держави, що має критичне значення в умовах війни. Наявність потужного суспільного мовника є однією з умов євроінтеграції України та її зобов'язанням в межах Угоди про асоціацію з ЄС. Дискредитація та послаблення Суспільного матиме негативний вплив на євроінтеграційні прагнення України.

---
Європейська мовна спілка (ЄМС, EBU) назвала «тривожною ситуацією» дискусії щодо можливого виведення Суспільного з праймтайму телемарафону «Єдині новини», напади в соцмережах на незалежність і ефективність мовника та пропозиції скоротити його бюджет на 2025 рік.

Про це йдеться в заяві EBU, яку отримав у розпорядження «Детектор медіа». Лінк на публікацію.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right