«Час дотаційних територіальних громад закінчився – треба будувати ефективну систему місцевого самоврядування», – Віталій Загайний

04.10.2017  

3–4 жовтня 2017 року в Чернігові відбувся дводенний семінар для студентів та журналістів «Як зрозуміло писати про децентралізацію». Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

«Журналіст, який працює безпосередньо з населенням у регіонах, розуміє потреби та проблеми місцевого населення, завжди цікавіший та потрібніший за журналіста центральних медіа. Існування потужної регіональної преси в Німеччині чи США підтверджує це. Це та мета, яку повинні ставити собі журналісти – повернення довіри до мас-медіа та відновлення їх впливовості для населення», – зазначив Валерій Іванов, президент Академії української преси.

Валерій Іванов

Протягом двох днів Віталій Загайний, фахівець з питань самоорганізації та самоврядування, голова Центру громадянських ініціатив розповідав учасникам про місцеве самоврядування, систему публічної влади в Україні та про перебіг адміністративно-територіальної реформи в Україні та її особливості.
Відповідаючи на запитання про те, що дехто з селищних голів проти об'єднання територіальних громад і максимально блокує цей процес на місцевому рівні сказав: «Варто врахувати, що нині триває процес добровільного об'єднання територіальних громад. Якщо громада не зможе продемонструвати, що може самотужки забезпечувати своє існування, утримувати усі необхідні для життєдіяльності інститути та інфраструктуру – тоді настане етап примусового об'єднання, коли у громади вже ніхто нічого запитувати не буде. Час, коли територіальні громади були дотаційними і це влаштовувало міських чи селищних голів вже закінчився – треба будувати ефективну систему місцевого самоврядування».

Віталій Загайний

Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка на практиці показав учасникам як працювати з інфографікою, тайм лайнами, інтерактивними картами. Розповів як достатньо складну інформацію подати аудиторії цікаво та доступно.

«У зв'язку з тим, що фінансова статистика тепер більш відкрита, журналісту легше відслідковувати витрати місцевої адміністрації. Закон про доступ до публічної інформації, дає журналістам інструмент по контролю за витратами чиновників, а публікації зможуть підказати громаді найболючіші проблеми, на які варто виділити кошти».

Андрій Юричко

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right