Це одна з реформ, яка показала свій успіх

18.10.2017  

16-18 жовтня 2017 року в Львові та Рівному відбулися перші Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів.

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних експертів та тренерів – Віталія Загайного та Сергія Чернявського у Львові, й Андрія Юричка та Лілії Атнажевої у Рівному. 

Віталій Загайний - тренер у Львові

 

Протягом трьох днів учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експертів Відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Львівської та Рівненської області та поспілкувалися з представниками громад за допомогою  skype  зв'язку.

Андрій Юричко та Лілія Атнажева - тренери у Рівному

«Не всі реформи проходять так, як би хотілося, але це одна з реформ, яка показала свій успіх. Чому? По-перше, наші громади отримали повноваження, по-друге, отримали фінансові ресурси для виконання цих повноважень. Відтак, починаючи з 2015 року до сьогоднішнього дня у нас нараховується 19 об’єднаних територіальних громад. До кінця року Рівненщина матиме 25 таких громад. Загалом по Україні нараховується 11 000 сільських рад, а об’єднаних територіальних громад планується створити 1 200, з яких на даний час створено половину – 650 громад» - зазначив Руслан Сивий, директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування під час прес-конференції.

Василь Туз, експерт з комунікацій Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування та Руслан Сивий, директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування (зліва направо)

За словами Андрія Бриня, директора Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування та Івана Кульчицького, радника з питань регіонального розвитку, якщо на початку реалізації реформи експертами обговорювалися східноєвропейські та інші моделі самоврядування, то наразі можемо говорити про українську модель децентралізації. Зокрема у Львівській області утворені 33 ОТГ, які успішно функціонують.

«Децентралізація оповита міфами. Найпоширеніші з них: реформа забере землю, школу. Коли приїжджаєш у якесь село, пропонуєш об’єднатися сільській раді з сусідньою, одразу виникають думки: «Тоді сусіднє село буде центром, а у нас закриють школу, сільську раду. У них буде все – у нас нічого. Всі кошти будуть у центрі, а наше село розвиватися не буде». Також дуже суттєвий міф про довідки. У разі необхідності отримати якусь довідку, потрібно буде їхати за 20-30 кілометрів. Ще один міф та аргумент для того, аби залишити все як є – «ми пережили реформу колгоспів». У кожному селі, у якому я бував, згадують про колгоспи. Ось з такими міфами стикаєшся, коли приїжджаєш до людей і пропонуєш щось міняти» - поділився досвідом Михайло Шелеп, експерт з децентралізації  Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування.  

Михайло Шелеп, експерт з децентралізації Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування

Василь Абаімов, виконавчий директор РВ Асоціаіії міст України відповів на запитання журналістів-учасників щодо комунікації між об’єднаними територіальними громадами у Львівській області, діяльності організації в рамках консультативної та організаційної допомоги громадам, а також поглядів на реформу в українському політикумі.

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

 Фото зі Львова: Людмила Лесик 

 

За підтримки:

 

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку - програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

Віталій Загайний та Сергій Чернявський (зліва направо) - тренери Медіашколи децентралізації у Львові вручають сертифікати і не забувають про фото на згадку

Андрій Юричко з учасниками виконує практичну вправу "Лісова газета" у рамках заходу

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right