АУП допомагає українським журналістам адаптуватися до професійних викликів в умовах війни

17.09.2024  

12-14 вересня 2024 року відбувся тренінг для українських журналістів, присвячений обговоренню роботи в умовах воєнного часу. Захід зібрав провідних журналістів, редакторів та експертів медіасфери, які поділилися своїм досвідом роботи у складних умовах воєнного стану. Програма заходу включала панельні дискусії, тренінги та обмін практичними порадами, що допоможуть журналістам ефективніше працювати у воєнних умовах.

Іван Антипенко, один із тренерів заходу, зазначив, що більшість журналістів не мали досвіду роботи в умовах війни до початку збройного конфлікту в Україні. «Мало хто з нас вчився працювати в умовах воєнного часу. Але вже третій рік українські журналісти так чи інакше мають справу і з воєнною тематикою, і працюють на прифронтових територіях. Тому добре, що є нагода проводити такі зустрічі з обміну досвідом. Бо цей досвід насправді різний в регіонах України — від ситуації на фронті, до отримання дозволів на роботу», — поділився журналіст.

До обговорення також долучився журналіст Артем Перфілов, який звернув увагу на важливість роботи медіа в умовах війни та необхідність обміну досвідом серед колег. «Я хотів би, щоб кожен, хто пише, знімає та поширює матеріали про війну в Україні, задумався про важливість своєї діяльності. Колеги, я впевнений, що кожен з нас має досвід, яким можна і потрібно ділитися. Приходьте — покращуватимемо нашу роботу» — закликав він.

Особлива увага під час заходу приділялася особистим аспектам роботи журналістів у часи війни. Наталя Умєрєнкова, психолог проєкту, підкреслила важливість збереження людяності в професійній діяльності: «Журналісти — це в першу чергу люди, а вже в другу фахівці своєї справи. І як люди, ми всі не можемо залишатися осторонь складних і чутливих історій. А журналіст має додаткове навантаження під час такої роботи: як донести світу історію людини так, щоб привернути до неї увагу, як при цьому убезпечити людину від ретравматизації і як самому залишатися в стані емоційного балансу». За її словами, ці питання є особливо актуальними під час війни і потребують постійної уваги та обговорення.

Запрошені експерти з Realist Security Hub підготували журналістів до роботи в умовах підвищеного ризику, зосередившись на кількох ключових напрямках:

  1. Оцінка ризиків: Realist Security Hub провів ретельний аналіз потенційних загроз для журналістів, які працюють на прифронтових територіях або висвітлюють воєнні конфлікти. Це включало оцінку фізичних, психологічних та інформаційних ризиків, які можуть виникнути під час виконання професійних обов'язків.
  2. Рекомендації з безпеки: Виходячи з аналізу, було розроблено рекомендації з безпеки для журналістів, що включають практичні поради щодо особистої безпеки, поведінки у зоні конфлікту, підготовки до роботи в екстремальних умовах, а також підходів до зменшення ризиків для власного життя і здоров'я.
  3. Надання домедичної допомоги: зупинка кровотечі, управління дихальними шляхами, переохолодження тощо. 

Спеціалісти з Realist Security Hub сприяли створенню комплексної системи заходів, що забезпечує безпеку журналістів під час роботи у складних та небезпечних умовах, підвищуючи їхню готовність до виконання професійних завдань навіть у найскладніших обставинах.

Захід також включав практичні тренінги щодо висвітлення воєнних конфліктів та роботи на прифронтових територіях, а також рекомендації з безпеки для журналістів, що працюють у зонах підвищеної небезпеки. Учасники поділилися реальними випадками та рішеннями, які допомогли їм ефективно виконувати свою роботу у складних умовах. 

У втіленні тренінгового проєкту партнером Академії української преси став — Центр медіа- та цифрової грамотності Інституту медіа- та комунікаційних студій Вільного університету Берліна (Німеччина). 

* Центр медіа- та цифрової грамотності (CeMIL) при Вільному університеті Берліна є частиною Інституту медіа- та комунікаційних студій та володіє найсучаснішою експертизою в галузі медіаграмотності. Має багаторічний досвід проведення тренінгів і досліджень з журналістами та науковцями з питань комунікації зі східноєвропейських країн. Він також успішно керував іншими проектами в рамках попередніх раундів Східноєвропейських програм партнерства. 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right