«Аудиторія має право знати, що відбувається по обидві сторони барикад» — Валерій Іванов

23.02.2018  

22 лютого у Кривому Розі відбувся семінар «Висвітлення конфліктів: стандарти журналістської діяльності». Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Медіаекспертами була запропонована непроста, контраверсійна тема для обговорення. Тема висвітлення воєнних конфліктів, свободи слова, професійних стандартів, безпеки журналістів, патріотизму та пропаганди була актуальна для всіх учасників заходу.

Президент Академії української преси Валерій Іванов, акцентував увагу саме на стандартах та деталізував, яких  принципів мають дотримуватися журналісти під час виконання службових обов'язків: «Демонстрація поганої журналістської роботи — це коли зникає довіра до медіа. Це призводить до зневірення взагалі. Треба ретельно перевіряти інформацію. Інформація із зони конфлікту не має права з'являтися, якщо вона не перевірена. І взагалі, ніяка інформація не має права на появу, якщо вона недостовірна. Завдання журналістів — це показ дійсності, яка цікавить цільову аудиторію».

Володимир Мостовий

Засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий зробив акцент на жанри журналістики і зазначив, що потрібно правильно диференціювати їх: «Інформацій жанри журналістики передбачають відсутність вашої думки. Ваш коментар не повинен надходити до аудиторії. Ви маєте тільки чесно проінформувати суспільство. А от в аналітичних, публіцистичних жанрах позиція автора просто необхідна. Якщо вона буде відсутня, вважайте це безпредметною розмовою з читачем».

Андрій Юричко

Медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко навів аудиторії велику кількість практичних прикладів щодо стандартів професійної діяльності, прав та обов'язків журналістів під час збору, обробки, поширення інформації та конкретно висловився відносно безпеки журналіста «Журналіста убезпечує його об'єктивність. Його стандарти професії. Коли журналіст тримає нейтралітет, пише про всіх правду, не підтримуючи ніяку позицію сторін конфлікту — до нього менше претензій».

Під час заходу відбулася презентація книжки Йоганнеса Людвіга «Інвестигативний пошук», яка видана за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина. Президент Академії української преси Валерій Іванов надав аудиторії чітке роз’яснення щодо спрямування видання: «Інвестигативний пошук — це розслідувальна журналістика. Це дуже сучасний німецький досвід. Тут теорії взагалі немає. Суто практичні речі представлені на конкретних прикладах. Це керівництво про те, як здійснювати журналістське розслідування».

Валерій Іванов

 

Також у рамках проекту буде проведений конкурс на кращий журналістський матеріал серед учасників, які брали участь у семінарі. Серед них буде обрано п’ять переможців, які отримають призи. До конкурсу приймаються матеріали опубліковані після тренінгів.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right