Децентралізація на Черкащині

23.03.2018  

21-23 березня 2018 року АУП провела дев'ятнадцяту Медіашколу децентралізації для регіональних журналістів у місті Черкаси

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних тренерів – Інни Гадзинської та Анатолія Шалаєва.

Протягом трьох днів учасники ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Побували на прес-конференції експертів Відокремленого підрозділу Черкаського Центру Розвитку Місцевого Самоврядування та поспілкувалися з головою Білозірської ОТГ, Володимиром Міцуком.

Представники Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування – Наталія Даньковська, радник з юридичних питань, Оксана Савіцька, радник з питань комунікації та Любов Полішкевич, радник з муніципальних послуг зазначили, що Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування підтримує діяльність в напрямку добровільного об’єднання громад, проводить семінари, бере участь у сесіях та громадських слуханнях на запрошення громад. Зараз на Черкащині налічується 27 об’єднаних громад. Спостерігається підвищення динаміки росту доходів в ОТГ, що пов’язано зі зміною процесу перерозподілу податків, оскільки тепер податки надходять не в район, а безпосередньо в громаду.

Володимир Міцук, голова Білозірської ОТГ також відповів на запитання журналістів-учасників щодо розвитку своєї громади. За його словами, «Білозірська громада – перша, яка відійшла від районних структур, натомість всі відділи працюють саме в громаді. Першим кроком було створення Центру адміністративних та соціальних послуг у Білозір’ї, що надає 168 видів послуг. Був також заснований Центр медико-санітарної допомоги, на базі якого працює амбулаторія загальної практики сімейної медицини, завершується комплектування штату, а в минулому році ми залучили кошти для забезпечення проживання лікарям. Одна зі шкіл отримала статус опорної, для якої   придбали 11 мультимедійних дошок, обладнання для кабінетів біології, математики, а учнів підвозить шкільний автобус…». 

По завершенню Медіашколи, журналісти-учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right