Журналістика VS Пропаганда

15.12.2017  

Під час круглого столу, який відбувся 15 грудня у Києві, медіаексперти обговорили тему «Журналістика VS Пропаганда». Зокрема, були порушені питання протидії пропаганді, стандартів журналістики під час війни, фізичної безпеки журналістів та боротьби з безкарністю. Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні та за фінансування Міністерства закордонних справ Федеративної  республіки Німеччина.

Захід відкрила керівниця проекту в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Беате Апельт. Вона зазначила, що свобода преси та свобода слова є одним із ключових принципів Фонду. Це фундаментальні права журналіста і одна з основ функціонування демократії.

Володимир Олійник, менеджер проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу познайомив учасників з діяльністю Фонду, проінформував їх стосовно децентралізованого розміщення: «Наше представництво працює в регіонах Південної та Cхідної Європи. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу є фондом ліберальної політики. Він сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства».

Президент Академії української преси Валерій Іванов зробив акцент на дотриманні стандартів журналістики під час війни та повідомив наступне: «Війна поставила багато викликів. У всіх цивілізованих державах журналісти робили свій вибір щодо дотримання стандартів. Адже розподіл на «свій» та «чужий» відбувається не тільки в суспільстві, а і в журналістиці».

Протягом заходу Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко висловлювався стосовно безпеки журналістів: «Висновок, який ми робимо за статистикою цього року, це те, що кожні чотири дні в Україні хтось із журналістів є жертвою нападів або насильства. Ми живемо у тих реаліях, коли нам потрібно об'єднуватися для захисту журналістики».

Перша дискусійна панель пройшла за участі Голови Комісії з журналістської етики Андрія Куликова, очільника громадського телебачення Донбасу Олексія Мацуки та засновника суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня» Володимира Мостового. Спікери дискутували з учасниками на рахунок журналістики в умовах війни та кризи.

Андрій Куликов відмітив, що ми недостатньо звертаємо уваги на протидію інформаційній агресії проти України: «Є потреба у тому, щоб збільшувати якість та кількість україномовної продукції», — сказав він.

Другий дискусійний блок розпочала голова Програмної Ради Громадського телебачення Наталія Гуменюк. Її поплічником став журналіст американського журналу «Foreign Policy» Іен Бейтсон та польський журналіст видання «Gazeta Wyborcza» Пьотр Андусечко. Спікери обговорили стан України в міжнародному медіапросторі. Наталія Гуменюк звернулась до аудиторії з неоднозначним питання: «Чи правда, що тільки західний журналіст може бути відстороненим?» та підкреслила, що якийсь час вірила в це твердження, але все одно ти залишаєшся людиною і говориш про цінність людського життя, яке б воно не було.

У дискусійному блоці присвяченому фізичній безпеці журналістів виступили Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, кримська журналіста «Крим.Реалії» Олена Юрченко та Лауреат премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка Валерій Макеєв. Усі медіаексперти дійшли висновку, що потрібно розбудовувати свободу слова в Україні. Робити це незважаючи ні на що. Адже журналісти —  прораби розбудови свободи слова.

Академія української преси транслювала захід у прямому ефірі на офіційні сторінці у Фейсбуці (перша панельна дискусія, друга панельна дискусія, третя панельна дискусія) та зібрала біля моніторів гаджетів понад 1 500 глядачів.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right