«На сьогоднішньому етапі впровадження реформи з’являються нові виклики» - Аскад Ашурбеков

12.12.2017  

6-8 грудня 2017 року в Запоріжжі відбулася Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів. 

Захід організувала Академія української преси за сприяння Програми «U–LEAD з Європою», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida) за інформаційної підтримки Національної спілки журналістів України. Проект спрямований на підвищення якості фахового висвітлення реформи децентралізації в Україні. Навчання проходило під керівництвом провідних експертів та тренерів – Віталія Загайного та Дмитра Гамаша. 

Протягом трьох днів 15-ть учасників ознайомилися з етапами та цілями реформи, проаналізували питання, які б цікавили п’ять ключових аудиторій (пенсіонери, службовці та чиновники, молодь та громадські активісти, підприємці та фермери, домогосподарки та домогосподарі). Інтерактивний метод проведення тренінгу та використання різних ігрових та медіаформатів викликало ще більший інтерес до теми децентралізації. 

У рамках заходу учасники під час прес-конференції поспілкувалися з експертом з комунікацій Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування Наталею Селюковою, яка розповіла про роботу центру: «Наш центр займається наданням консультативних послуг для населених пунктів, які тільки об’єднуються та для створених громад. Допомагаємо у розробці стратегій, проводимо багато навчальних заходів. Ці тренінги проводять не лише працівники центру, але й залучені українські та зарубіжні експерти. Ще один з напрямків діяльності нашого центру – обмін досвідом. Відбувається він як в рамках однієї області між громадами, так і з представниками інших областей. Також інформаційна підтримка, напрям яким я займаюся безпосередньо. Ми пишемо історії успіху, дослухаємося до проблем громад».

Наталя Селюкова та Аскад Ашурбеков

Аскад Ашурбеков, експерт з децентралізації Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування: розповів про особливості впровадження реформи сьогодні: «Дуже приємно, що питання децентралізації викликає жвавий інтерес серед журналістської спільноти. Тому що з початку реформи саме ЗМІ були тією силою, яка доносила інформацію про основні трансформації у нашій державі до суспільства. Фактично за три роки ми дійшли до того, до чого поляки йшли 10-ть років, німці 25-ть років. Тобто ми форсованими темпами впроваджуємо реформу децентралізації в Україні. Запорізька область на сьогоднішній день займає тверді лідерські позиції по впровадженню реформи. Від кількісних показників (максимальна зосередженість на збільшенні ОТГ) ми переходимо до того, щоб формувати спроможність цих ОТГ. Це обумовлює й напрямок роботи центру. Зараз від просвітницької, роз’яснювальної роботи щодо реформи ми переходимо до формування кадрового складу ОТГ та підвищення їх компетенції. На сьогоднішньому етапі впровадження реформи з’являються нові виклики. Один з них – зробити наші громади максимально привабливими для інвестицій. Комунікація громад із зовнішнім світом, з іншими стейкхолдерами – це одне з пріоритетних питань для їх майбутньої спроможності. Тому ми всі разом намагаємося завоювати увагу медійників для громад, відкрити їх для них в першу чергу, щоб вони могли відкрити їх для світу та для інвесторів».

Skype-конференція з головою Веселівської ОТГ Петром Кияшком

Також у рамках Медіашколи відбулася Skype-конференція з головою Веселівської ОТГ Петром Кияшком. Це одна з перших об’єднаних територіальних громад у Запорізькій області. Розмова надихнула журналістів на написання цікавих матеріалів. Що ж такого особливого у цій ОТГ? Громада має власне радіо на FM-хвилі. Відстань покриття - 20 км від Веселого. А ще громада має спортивну школу, відтак, завдяки роботі цього закладу у громаді є 8 майстрів спорту. Петро Миколайович також поділився своїм амбітним планом - розвивати виробництво літаків та створити льотну академію на території громади.

У рамках Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів провели чергову вікторину від ULEAD з Європою: створення ЦНАП переможцем якої у Запоріжжі стала Надія Новікова, яка дала 7 правильних відповідей на 7 запитань вікторини.

Переможниця вікторини Надія Новікова отримує приз від тренера Дмитра Гамаша

По завершенню Медіашколи, учасники підготували матеріали, що висвітлюють особливості реформи децентралізації в громадах області, для публікації в місцевій пресі та в збірнику Академії української преси «Децентралізація в Україні».

За підтримки:

U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Підтримує створення прозорої і підзвітної багаторівневої системи управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right