У Івано-Франківську вчилися створювати професійні матеріали про медичну реформу

13.10.2017  

12-13 жовтня 2017 року в Івано-Франківську відбувся дводенний семінар «Як зрозуміло писати про медичну реформу» для студентів та журналістів Івано-Франківщини та інших областей України. Захід організувала Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини).

Вольфґанґ Йон

На заході старший консультант проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні та Білорусі Вольфґанґ Йон зазначив, що саме такими семінарами вони хочуть допомагати молодим журналістам підвищувати їх кваліфікацію та якісно подавати інформацію про перебіг медичної реформи.

Володимир Олійник

Менеджер проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Володимир Олійник ознайомив аудиторію з роботою та можливостями Фонду.

«Медична інформація про стан здоров’я пацієнта є його персональною відповідальністю, тому її розголошення повинне мати залізобетонне обґрунтування у матеріалі та суспільну значущість для аудиторії» - зазначив Валерій Іванов, президент Академії української преси.

Валерій Іванов

Під час тренінгу учасники мали змогу ознайомитися з основним напрямками реформи, обговорити з експертами її плюси та мінуси, попрактикуватися у створенні матеріалів. Також експерти надали поради щодо джерел інформації, особливостей написання матеріалів та типових помилок, яких допускають журналісти, коли пишуть на медичну тематику.

«Багато говорилося, що варто розпочинати реформу з первинної ланки, але в ході обговорень ми вирішили навести лад у вторинній ланці, де поки виявлено найбільш нераціональне розподілення державних коштів, виділених на медицину» – зазначив Юрій Джигир, експерт з державних фінансів, радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун.

Юрій Джигир

На тренінгу обговорили питання медичної реформи, що висвітлюється в регіональних медіа, зазначивши, що попит на інформацію щодо реформування досить високий. Журналісти та студенти мали можливість розпитати експертів щодо можливих найближчих змін в галузі охорони здоров’я, побоювання лікарів, що роботи збільшиться, а оплата праці – ні.

«На мою думку, коли журналіст пише про медицину, то варто показувати проблему  роботи системи в цілому, а не акцентувати увагу на оприлюдненні конкретного прізвища героя чи його діагнозу, тим більше, якщо герой публікації не дав на це згоду» – сказав Андрій Юричко, медіаексперт, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right