Популярно про медичну реформу. Створюємо професійні матеріали

22.09.2017  

21-22 вересня 2017 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувся дводенний семінар для студентів та журналістів «Як зрозуміло писати про медичну реформу». Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

«Медична реформа надзвичайно важлива для кожного громадянина. Тому наша аудиторія має право знати достовірну інформацію про її перебіг та напрямки. Завдання журналіста – всебічно висвітлити як переваги, так і можливі негативні наслідки впровадження нових відносин “лікар-пацієнт”. Особливо це важливо для районної преси» – відкриваючи захід зауважив президент Академії української преси Валерій Іванов.

Під час тренінгу учасники мали змогу ознайомитися з основним напрямками реформи, обговорити з експертами її плюси та мінуси, попрактикуватися у створенні матеріалів. Також експерти надали поради щодо джерел інформації, особливостей написання матеріалів та типових помилок, яких допускають журналісти, коли пишуть на медичну тематику.

«Медична реформа, спрямована на оптимізацію та покращення надання медичних послуг, вже набирає обертів. Запровадження інституту сімейних лікарів та електронного запису на прийом до лікаря – перші кроки що стосуються звичайних людей. Робота журналістів якраз і спрямована на те, щоб недоліки, які з’являються в ході реформування висвітлювалися об’єктивно» – резюмувала голова комітету Українсько-німецької медичної асоціації з питань реформування системи охорони здоров’я, юридичний консультант Міністерства охорони здоров’я, керівник департаменту медицини та фармації в Юридичній фірмі ILF, адвокат, співавтор Методичних рекомендацій з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ в комунальні некомерційні підприємства Олена Хитрова.

Олена Хитрова

На тренінгу обговорили питання медичної реформи, що висвітлюється в регіональних медіа, зазначивши, що попит на інформацію щодо реформування досить високий. Журналісти та студенти мали можливість розпитати експертів щодо можливих найближчих змін в галузі охорони здоров’я, побоювання лікарів, що роботи збільшиться, а оплата праці – ні.

«Завдання журналіста – роз’яснювати для населення основні зміни, що відбуваються в рамках медичної реформи та слідкувати за дотриманням прав громадян щодо якісного та безоплатного (якщо таке передбачено) лікування» – зазначив медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко.

Учасники відзначили, що проведення семінарів такого плану є дуже важливими і корисними для подальшої роботи журналістів. Особливий інтерес викликав перелік ресурсів та прізвищ експертів, до яких можна звернутися за коментарями щодо медичної реформи.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right