У Чернівцях вчилися як професійно та зрозуміло писати про судову реформу

20.09.2017  

19-20 вересня 2017 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбувся дводенний семінар «Як зрозуміло писати про судову та правову реформу» для студентів та журналістів. Захід організувала Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини).

«Дотримання професійних стандартів журналістики є дуже важливим при висвітлені судових процесів. Особливо це стосується інформаційних жанрів. Довіра до журналістів і журналістики тримається виключно на подачі збалансованої та неупередженої інформації, де представлено всі точки зору, відсутні необґрунтовані припущення та власне трактування подій» – наголосив Валерій Іванов, президент Академії української преси.

Під час тренінгу учасники мали змогу попрактикуватися у написанні матеріалів, отримали поради від тренерів щодо джерел інформації та роботи з відкритими даними. Також отримали рекомендації щодо роботи із суддями, адвокатами, юристами, розібралися як документально та фактологічно підтвердити викладену в матеріалі інформацію, джерела отримання судових витягів та додаткової інформації.

«Сьогоднішні умови вільної аудіо- та відеофіксації судових засідань дають журналісту можливість швидко та оперативно готувати матеріали із залу суду, враховуючи потреби на інтереси аудиторії. Що в свою чергу підвищує юридичну обізнаність громадян та розуміння, як можна захистити свої права через суд», – зазначив медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко. Також експерт обговорив із учасниками заходу особливості роботи журналіста під час судового засідання, можливу структуру майбутнього матеріалу та запитання, які можна поставити учасникам процесу.

Максим Середа, експерт Центру політико-правових реформ детально розповів про етапи конституційної та судової реформи, про те, що змінилося в судах за останні роки, а також чому судді не мають права ставити під сумнів судові рішення своїх колег, що набрали законної сили.

Як зазначила учасниця семінару, завідувачка кафедри журналістики Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Любов Василик, заходи такого плану є дуже корисними як для практикуючих журналістів, так і для студентів, адже судова журналістика майже не викладається в українських вишах.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right