Бюджет участі як порятунок для маленьких територіальних громад

23.08.2017  

У Краматорську експерти АУП пояснювали як зрозуміло писати про адміністративну реформу та де знаходити кошти на втілення місцевих проектів в рамках децентралізації.

22-23 серпня 2017 року в Краматорську (Донецька область) відбувся дводенний семінар для журналістів «Як зрозуміло писати про адміністративну реформу та децентралізацію». Захід організувала Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні при фінансуванні Міністерства закордонних справ Німеччини. Учасники – 17-ть регіональних журналістів, місцевих активістів та політиків.

Особливу цікавість серед учасників викликала тема «бюджету участі», про яку розповів експерт з децентралізації та адміністративної реформи, керівник Центру громадських ініціатив Віталій Загайний. Він навів приклади, як територіальні громади, які не можуть з різних причин самостійно забезпечити виконання обов’язкових завдань, наприклад, утримання сміттєвого полігону чи пункту первинної медичної допомоги, заключають договори з сусідніми територіальними громадами, виходячи із наявного бюджету і кількості мешканців.

«У такий спосіб досягається функціонування та самодостатність територіальної громади, а фінансовий тягар ділиться пропорційно між учасниками угоди», –  підкреслив Віталій Загайний.

Як приклад, він навів зареєстровані в Міністерстві юстиції угоди між селищними радами Харківської області з міськрадою Харкова щодо утримання та ремонту доріг, забезпечення освітніх функцій та культурної діяльності. Потягнути такі питання за фінансування лише однієї територіальної громади досить складно, але об’єднавши ресурси вже можна досягнути прогресу, – наголосив експерт.

Медіаексперт Андрій Юричко звернув увагу на нові тенденції роботи регіональних ЗМІ, принципи пошуку джерел інформації та місцевих експертів, які можуть роз’яснити для журналіста та аудиторії складані питання, які ховаються в законах щодо децентралізації, а також навести успішні чи невдалі спроби їхнього застосування.

Президент АУП Валерій Іванов розповів про функціонування політичних фондів, подискутував з учасниками щодо ролі журналіста у житті громади, обговорив питання правдивості та об’єктивності журналістського матеріалу та можливість для преси стати арбітром чи адвокатом для місцевих громад.

Місцеві учасники зазначили, що проведення заходів на дану тематику є дуже важливим, так як місцевими медіа майже не висвітлюється тема децентралізації, і люди дуже мало знають про адміністративну реформу та її перебіг. Позаяк, отримавши знання про джерела, де можна шукати інформацію та перелік експертів, є впевненість, що ситуація покращиться.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right