«Раніше журналісти були начитані, а зараз «нагуглені» – Володимир Мостовий

17.08.2017  

14-17 серпня 2017 року відбулася Літня школа з медіаграмотності для старшокласників середньої загальноосвітньої школи (9-11 клас), яку організувала Академія української преси за підтримки DW Akademie. 30 старшокласників та 6 вчителів з Дніпропетровської, Хмельницької, Запорізької, Луганської та Донецької областей зібралися для набуття навичок критичного мислення, пізнання основ роботи журналіста та втілення цих знань у власних проектах.

Захід відбувся в мальовничому місці біля Києва –  ГНЦ «Зелена Буча».

Андрій Юричко, Сергій Чернявський, Валерій Іванов (зліва направо)

Першого дня учасники зустрілися та познайомилися з тренерами: Андрієм Юричком, медіатренером, асистентом кафедри періодичної преси КНУ імені Тараса Шевченка та Сергієм Чернявським, медіатренером, консультантом з газетного бізнесу, який працював директором по маркетингу і збуту в «Газете по-киевски», керівником друкованих проектів у видавництві «Інфотера».

Першого дня учасники сформували дві редакційні групи та побували на прес-конференції з Володимиром Мостовим, засновником газети «Дзеркало тижня», багаторічним головою Комісії з журналістської етики. На думку Мостового, сучас­на українська журналістика ста­ла глибше. Під час його моло­дості журналісти були начитані, а в наш час вони «нагуглені». За його спостереженнями, за 50 років з журналістики витіс­няється людина. Так само існує конфлікт між «оперативністю» і «достовірністю», всі хочуть оповістити про інформацію раніше за інших, при цьому не­має часу на перевірку фактів.

Володимир Мостовий та Валерій Іванов під час прес-конференції (зліва направо)

 

А другого дня редколегії поспілкувалися з Володимиром Різуном, радіожурналістом, директором Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. «Журналіст повинен бути високоінтелек­туальною, дуже досвідченою та моральною людиною, тому що він дає інформацію народу. І якщо журналіст буде аморальним, відтак буде нести аморальні думки у своїх матеріалах» – відзначив директор у своєму інтерв’ю для редакції газети «Маяк».

Володимир Різун та Валерій Іванов (зліва направо)

Третього дня редколегії разом з тренерами активно працювали над створенням матеріалів для майбутніх газет.

Очікуючи на результати своєї роботи учасники відвідали Бучанський міський парк, який ще називають «англійським».

Кожен поворот паркової траси дивує та захоплює. То кована жабка, яка здійснює бажання, то казкові герої, то кам’яні скульптури білосніжних коней зустрінуться на шляху. 2-годинної подорожі прохолодним зеленим парком було замало.

Врешті отримавши газети «Маяк» та «Зелений вік», у які було вкладено багато сил, матеріали яких для більшості були першими, видихнули з полегшенням та гордістю. Кожен учасник також отримав сертифікат. Приємно, що для декого ця Школа стала вирішальною у виборі майбутньої професії.

Газета "Зелений Вік"
Скачано: 170, розмір: 15.1 MB, дата: 21.Сер.2017
Газета "Маяк"
Скачано: 158, розмір: 3.1 MB, дата: 21.Сер.2017

Відеосюжет Андрія Єлькіна

Академія Deutsche Welle є провідною організацією Німеччини для розвитку міжнародних засобів масової інформації. Консультанти і тренери підтримують вільні і незалежні медіа з 1965 року. Організація пропонує міжкультурні та професійні навчальні семінари, програми і стажування для майбутніх журналістів. DW Академія також розробила магістерську програму «Міжнародні Медіа Студії», яка поєднує у собі навчання з розвитку ЗМІ, управління медіа, журналістики та комунікації.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right