Валерій Іванов: «Неупередженість, компетентність та зрозумілість – основні вимоги до матеріалів із зали суду»

05.08.2017  

3-4 серпня 2017 року в Полтаві відбувся дводенний семінар для журналістів «Як зрозуміло писати про судову та правову реформу». Захід організувала Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

«Завдання журналістів чітко усвідомлювати, наскільки судді справді є незалежними та викривати приховані ситуації з впливом на прийняття законних рішень. Розуміння процесів судової реформи, реакція через матеріали та бездоганна робота журналістів щодо висвітлення судових процесів – складовий чинник підвищення довіри суспільства до медіа. Журналістам потрібно розуміти, що неупередженість, компетентність та зрозумілість  – основні вимоги до матеріалів із зали суду» – зазначив Валерій Іванов, президент Академії української преси.

Під час тренінгу, полтавські журналісти поділилися своїм досвідом участі у судових засіданнях, а також поцікавилися, що має робити журналіст, якщо суддя незаконно, на їхню думку, перешкоджав їх професійній діяльності шляхом заборони фотофіксації, аудіо- та відеозапису.

«Судові засідання в Україні є відкритими та вільними для відвідування будь-яким громадянином України, – нагадав журналістам заступник Голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, адвокат Маркіян Галабала.Судова реформа передбачає вільну аудіо, фото чи відеофіксацію судового процесу, якщо ця фіксація не заважає роботі судді та безпосередньо учасникам процесу. А на неправомірні дії судді варто негайно скаржитися до Вищої ради правосуддя».

Маркіян Галабала детально розповів про етапи конституційної та судової реформи, що змінилося в судах за останні роки, а також чому судді не мають права ставити під сумнів судові рішення своїх колег, що набрали законної сили.

Медіатренер, викладач інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко обговорив із учасниками заходу особливості роботи журналіста під час судового засідання, можливу структуру майбутнього матеріалу, а також запитання, які можна поставити учасникам процесу та де можна знайти експертів.

Журналісти отримали рекомендації щодо роботи із суддями, адвокатами, юристами, розібралися як документально та фактологічно підтвердити викладену в матеріалі інформацію, джерела отримання судових витягів та додаткової інформації.

Також семінар був цікавим тому, що участь у ньому взяли не лише практикуючі журналісти, а й представники прес-служби Полтавського районного суду. Таким чином, журналісти мали змогу поставити запитання представникам судової гілки та обмінятися досвідом висвітлення судових засідань з обох сторін.

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right