Про судову реформу, права громадян та обов’язки журналістів у Черкасах

07.04.2017  

6-7 квітня 2017 року у Черкасах відбувся дводенний семінар «Як зрозуміло писати про судову та правову реформу»  для журналістів регіональних ЗМІ та студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Захід організувала Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні, за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

«Незалежність суддів в процесі творення правосуддя – складова частина демократичного суспільства, – зазначив президент АУП Валерій Іванов. – Але завдання журналістів чітко усвідомлювати, наскільки судді справді є незалежними та викривати приховані ситуації з впливом на прийняття законних рішень. Розуміння процесів судової реформи, реакція через матеріали та бездоганна робота журналістів щодо висвітлення судових процесів – складовий чинник підвищення довіри суспільства до ЗМІ».

Про етапи судової реформи, роботи суддів, законодавчі та етичні аспекти діяльності, доступ до судових рішень розповів експерт РПР Михайло Жернаков. Він звернув увагу, що насправді реформування суддівської системи триває ще з часів проголошення незалежності України, і навіть зараз ще багато норм та правил діяльності суду залишилося у спадок ще з радянських часів. Лише усвідомлення того, що суд повинен відстоювати справедливість, працювати відкрито та прозоро, поза політичними чи популістичними закидами, завершить цей процес реформування на демократичний лад.

Як писати із зали судових засідань, як реагувати на прохання не фотографувати учасників судового процесу, не згадувати їхніх імен та не публікувати матеріали судової справи розповів медіаексперт, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко. На конкретних прикладах, з яким зіткнулися місцеві журналісти в залі суду, обговорили права журналістів, передбачені законами, а також права та винятки щодо громадян, які перенесли свій спір у публічну площину звернувшись до суду. Окремо поговорили про доступ до публічної інформації та як спілкуватися із суддями та прес-службою суду, щоб покращити якість матеріалів.

Валерій Іванов, Андрій Юричко, Михайло Жернаков та Андрій Коваленко (зліва направо)

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.
Захід організований Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна За Свободу, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right