Достовірна інформація – найбільш дієва «зброя» журналіста в умовах конфлікту

24.03.2017  

23-24 березня 2017 року в Луцьку, на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбувся семінар для журналістів “Світові стандарти журналістики в умовах війни та кризи для журналістів, зокрема з окупованих або прилеглих до них територій”. Захід організувала Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні, за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Відкриваючи захід координатор проекту Фонду Фрідріха Науманна За Свободу в Україні та Білорусі Володимир Олійник розповів учасникам про роботу Фонду в Україні та можливості, які він надає для соціально-активних громадян. «Завданням Фонду Фрідріха Науманна За Свободу є виховання політично активного громадянина» – зазначив він.

Координатор проекту Фонду Фрідріха Науманна За Свободу в Україні та Білорусі Володимир Олійник

«На жаль, вже третій рік поспіль ми спостерігаємо катастрофічне зниження рівня довіри до мас-медіа країни. За даними Інституту соціології НАН України майже половина населення України не довіряє вітчизняним медіа. Це відбувається завдяки непрофесійній роботі журналістів, в тому числі, які висвітлюють конфлікт на сході України. – наголошує президент АУП, професор Валерій Іванов. – Навіть під час гібридної війни, головним обов’язком роботи журналіста є подача тільки достовірної інформації. Мені шкода, що деякі журналісти, нехтуючи професійними стандартами, вважають, що на російську пропаганду треба відповідати контрпропагандою. Вони не розуміють, що така стратегія хибна».
«В українській медіаспільноті відбувається багато дискусій з приводу ролі журналіста на війні. Сенситивним моментом є те, що вона гібридна. Я не виключаю присутності пропаганди під час військового конфлікту. Це необхідне явище, але займатися нею повинна влада, а не журналісти» – таку думку висловив Володимир Мостовий, засновник газети «Дзеркало тижня» у ході семінару.

Валерій Іванов, Володимир Мостовий та Ян Бейтсон (справа наліво)

Ян Бейтсон, журналіст американського журналу «Foreign Policy» звернув увагу учасників на те, що дуже важливим є обрання теми та об’єкту матеріалу, але ще важливішим є перевірка джерел інформації. Значну частину семінару спікер дискутував із учасниками з приводу «мови ворожнечі». Експерт навів багато прикладів того, як з цією проблемою борються журналісти закордоном.
На семінарі, в ході виконання практичних завдань, учасники шукали явні та можливі порушення професійних стандартів на прикладах, які мали місце у світовій практиці. Обговорювали юридичні та етичні обмеження для журналіста під час створення матеріалів на тему конфліктів. Особливу увагу приділили соціальним мережам та їх впливу на формування суспільної думки.
У ході спілкування з місцевими учасниками експерти дійшли думки, що особливістю даного регіону в контексті тематики семінару є брак балансу думок, наявність «мови ворожнечі» та використання сумнівних джерел інформації.
Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.
Захід організований Академією української преси спільно з Фондом Фрідріха Науманна За Свободу, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right