Актуально про стан імплементації угоди Україна-ЄС через призму журналістики

23.03.2017  

21-22 березня 2017 року в Рівному близько п'ятдесяти журналістів та студентів взяли участь у семінарі «Імплементація Угоди про асоціацію Україна-ЄС: як працювати регіональному журналісту». Захід організований Академією української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Координаторка проектів Фонду Конрада Аденауера в Україні Катерина Білоцерковець відзначила, що журналісти, які висвітлюють тему  імплементації угоди Україна-ЄС на регіональному рівні, повинні  розуміти економічні наслідки інтеграції та грамотно пояснювати аудиторії плюси та мінуси співробітництва. Зокрема, що від конкуренції між українськими та європейськими виробниками та від дотримання європейських стандартів якості виграють, насамперед, споживачі. 

Наближення до нормативної бази ЄС можливе лише завдяки адаптації українського законодавства. Слід також враховувати, що європейське право також змінюється, отже, постає необхідність його динамічної адаптації.

Координаторка проектів Фонду Конрада Аденауера в Україні Катерина Білоцерковець

Тему продовжила експерт ГО «Український центр європейської політики» Світлана Чернецька, яка розповіла журналістам про успішні та неуспішні запровадження угоди про імплементацію в різних галузях, зокрема, в сфері трансплантації органів, транспортного сполучення та вантажоперевезень. Світлана звернула увагу, що сьогодні основний спротив йде від політико-фінансових лобі, які вважають, що будь-які зміни, тим більше відповідність стандартам ЄС, принесуть їм фінансові збитки. Завданням журналістів, на її думку, є роз’яснення щодо необхідності таких змін громадянам, які зацікавлені у знижені вартості та підвищенні якості товарів та послуг.

Експерт ГО «Український центр європейської політики» Світлана Чернецька

Медіатренер, журналіст, викладач кафедри періодичної преси Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Юричко розповів про методологію пошуку тем, як наблизити текст до аудиторії, які існують механізми для журналістів, що допоможуть дізнатися громадську думку. Окрім того, учасники дізналися про світовий досвід роботи регіональних мас-медіа, якими варто користуватися і українським журналістам.

Світлана Чернецька, Валерій Іванов, Катерина Білоцерківець (зліва направо)

Президент Академії української преси Валерій Іванов зосередився на темі дотримання стандартів та достовірності переданої інформації. Він наголосив, що журналісти, звичайно, шукають сенсаційності у будь-якій темі, але корисність інформації для аудиторії має виходити на перше місце.

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right