Презентація українського видання книги «Врятуйте фундаментальні права!» з автором Ґергартом Баумом і подальшою панельною дискусією щодо конфлікту між основними правами та безпекою в Україні

06.12.2016  

«Свобода в моєму розумінні –

Про умови вдалої та вразливої демократії»

Презентація українського видання книги «Врятуйте фундаментальні права!» з автором Ґергартом Баумом і подальшою панельною дискусією щодо конфлікту між основними правами та безпекою в Україні  

м. Київ, 12 грудня 2016 р.

10:00 – 12.00.

Місце проведення: Червоний корпус Національного університету імені Тараса Шевченка, Зала засідань Вченої ради (вул. Володимирська, 60)

Найголовнішою подією в новітній історії України була, безсумнівно, «Революція Гідності» два роки тому та виступ громадян на захист своїх основних прав, демократії та правової держави.

У цій боротьбі та з цими сподіваннями українці не самі у світі. Ґергарт Баум, який завдяки активній боротьбі за права людини та громадянина впродовж десятиліть належить до авторитетних громадських діячів Німеччини, протягом свого життя став свідком розвитку Німеччини за дуже різних обставин. Федеральний міністр внутрішніх справ у відставці великою мірою долучився до розбудови Німеччини, якою вона стала визнаною в усьому світі.   

За словами Ґ. Баума, на нього великий відбиток наклав «життєвий досвід в умовах демократії», якого він набув як депутат Німецького Бундестагу, а пізніше – Федеральний міністр внутрішніх справ, коли група терористів, що називала себе Фракцією Червоної Армії, піддала випробуванню вільний демократичний порядок суспільства, і він сам побачив, у чому полягає «конфлікт між основним правом на свободу та бажанням безпеки». Цей досвід все ще надає Бауму «стимул для критичного супроводу тих, хто відповідає за політику сьогодення». Своє основне завдання він вбачає в тому, щоб у дусі цілісного лібералізму знайомити громадян із правами людини та громадянина, адже демократія та правова держава мають довготривалу стабільність лише тоді, коли вони стають часткою життя, коли їх захищають від намагань обмежити свободу окремої людини.

Нині Україна перебуває в надзвичайно складному положенні. І тому запитання, до яких Баум звертається у своїй книжці, актуальні і тут:

  • Що дозволено державі? У чому полягає завдання правової держави?
  • Яку свободу дій повинні мати служби безпеки?
  • Чи можна міркуваннями безпеки виправдати обмеження свободи преси?
  • Яку роль відіграють захист даних і приватна сфера в епоху цифрових технологій (зокрема – на мультинаціональному рівні)?
  • Та яку відповідальність несе кожна окремо взята людина за збереження вдалої демократії?

Майбутня демократична консолідація України залежить і від того, чи будуть знайдені рішення для досягнення консенсусу. Ми обговоримо поставлені запитання та відповіді стосовно того, наскільки ефективно можна подолати існуючі виклики. 

Вітання:                                                          

  • Міріам Космель, керівниця Представництва Фонду Фрідріха Науманна      в Україні та Білорусі

Запрошено до участі у дискусії:

  • Ґергарт Баум
  • Олександра Матвійчук, директор Центру громадянських свобод
  • Олександр Солонтай, співзасновник партії «Сила людей»
  • Ігор Смешко, колишній голова СБУ.

Модератор:

  • Максим Колесніков, координатор проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу

Синхронний переклад:

Українська та німецька мови

Зареєструватися >>>

Відповідальна особа:

Максим Колесніков, координатор проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу

maksym.koliesnykov@fnst.org

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right